Categories
Activitati Dezvoltarea copilului

10 idei de activități senzoriale pentru nou-născuți, bebeluși și copii mici (0-4 ani)

10 idei de activități senzoriale pentru nou-născuți, bebeluși și copii mici (0-4 ani)

”Nu înțeleg care-i faza cu activitățile ăstea senzoriale! Copilul are o mulțime de jucării și cărți, am dat o groază de bani pe ele, nu e de ajuns?!” – ”Joaca senzorială? Asta e atunci când copilul aruncă în toate părțile cu orez și părintele trebuie să-l strângă, nu? La ce-o folosi așa ceva?!” – ”Ei, lasă că nici mamele noastre nu făceau activități senzoriale cu noi, n-aveau timp de asta, și uite că am ieșit bine, nu? Suntem OK!” 

Le-am auzit pe toate de când sunt mamă, și sunt sigură că și voi la fel. De câțiva ani, activitățile senzoriale sunt la mare modă – Pinterestul este plin de imagini cu orez vopsit în toate culorile curcubeului, grădinițele se laudă cu o programă care include stimularea senzorială, Social Media prezintă camere de joacă ale copiilor cu rafturi perfect organizate sau măsuțe de activități pe care tronează ghinde, pompons, nasturi, frunze, fermoare, castane, pioni, ghemuri sau mingiuțe, sortate pe culori, mărimi sau texturi. ”Idei de activități senzoriale” este una dintre căutările dese făcute de mame pe Google, atunci când cei mici dorm.

Dincolo de modă și de camerele de joacă perfecte (informație din interior: vă garantez că nu rezistă atât de migălos organizate mai mult de 15 minute), acest articol își propune să explice un concept perceput de multe ori greșit și să aducă un pic de claritate în jurul activităților senzoriale. În plus, am pus cap la cap 5 activități senzoriale pentru bebeluși (0-12 luni) și încă 5 activități senzoriale pentru copii mici (1-4 ani) – ca să le aveți la îndemână pentru acele zile în care vă întrebați ”Ok, eu ce să mă mai joc cu copilul meu?!”

Ce înseamnă mai exact stimularea senzorială?

Curiozitatea ne este înnăscută – venim pe această lume cu o poftă neobosită de a afla, de a descoperi, iar fiecare interacțiune pe care nou-născutul, bebelușul și copilul mic o au cu mediul lor aduce cu sine informații noi. Pentru a putea învăța despre oameni, lucruri, locuri, despre natură, viață și timp, cei mici trebuie să interacționeze cu universul din jurul lor prin intermediul tuturor simțurilor – și să le exploreze pe fiecare. 

|Citește și: copiii mici și ecranele în era digitală: cât de mult îi expunem la tehnologie?

Altă modalitate nu există, sunt bineînțeles prea mici pentru un proces de învățare de tip ”profesor – elev” și nu le va fi niciodată suficient să înțeleagă lumea care îi înconjoară doar din ceea ce părinții le povestesc: ei au nevoie de contact direct și de experiențe ”la prima mână”. Au nevoie să atingă, să guste, să miroasă. Au nevoie să audă cu urechile lor și să vadă cu ochii lor. Iar noi trebuie să îi ajutăm.

”Stimularea senzorială” de care tot auzim noi online și în cărțile de parenting pe care le citim tocmai la acest lucru se referă: expunerea copilului la diverse experiențe, cât mai multe, cât mai variate, cât mai vaste, care îi vor stimula, hrăni, captiva unul sau mai multe din cele 5 simțuri clasice: auz, văz, miros, gust, atingere. Activitățile senzoriale sunt, dacă vreți, acele unelte pe care noi, părinții, le punem la dispoziția copilului, pentru ca el să-și poată ascuți simțurile – și să poată explora cât mai bine, cât mai curajos, cât mai autonom lumea care îl înconjoară.

Pentru bebeluși, o activitate senzorială interesantă este oferirea unor fructe sau legume întregi, adevărate (bineînțeles, spălate în prealabil), pentru ca ei să poată explora formele neregulate, cojile diferite (mai moi, mai tari, mai fine, mai aspre), mirosurile variate și gusturile noi. Iar pentru toddleri, activități precum pictura cu degetele, jocul cu cuburile de gheață, udatul plantelor, desfacerea fermoarelor, culesul fructelor, transferul de orez sau ovăz, răsfoitul cărticelelor senzoriale, închisul și deschisul capselor, cataramelor și nasturilor, activitățile care implică apă – toate sunt exemple de jocuri senzoriale care îi ajută enorm în evoluție. De altfel, eu povestesc mereu cu drag că am conceput cărțile senzoriale Mukibooks cu gândul fix la această etapă a celor mici, în care stimularea senzorială este crucială: copiii pot atinge paginile cărților noastre și pot descoperi texturi noi (fetru, lemn, plastic, elemente fine, elemente aspre), pot gusta accesoriile sau pot descoperi foșnetul specific fiecarui material.

5 activități senzoriale pentru nou-născuți și bebeluși (0-12 luni)

  • Cântați-le încetișor și blând puilor mici – vocea calmă a părintelui le va oferi un sentiment de securitate și de apartenență.
  • Aplecați-vă deasupra chipului lor (în primele două luni de viață, mai departe de 20-35 cm el va vedea doar umbre şi forme blurate, deci trebuie să stați aproape de el) şi vorbiți-i calm, liniştit, despre ce vreți voi, privindu-l în ochi. Bebeluşul se obişnuieşte cu voi, cu chipul vostru şi vă asociază fața cu o stare de linişte, calm, protecție.
  • Atingeți-i pielea cu diverse materiale, de texturi diferite, repetându-i numele acestora și senzația care vine cu ele – ”Aceasta este o eșarfă de mătase, e foarte fină și ușoară. Acesta este un urs de pluș, este foarte cald și pufos”.
  • Apropiați ușor o floare de chipul lor, cât să îi simtă parfumul delicat – povestiți-i ce fel de floare este, ce culoare are și descrieți mirosul respectiv.
  • Luați-l cu voi la bucătărie în timp ce pregătiți masa și povestiți-i, blând și calm, despre ce trebăluiți pe acolo.

|Citește și: Cum alegem cadoul perfect pentru un bebeluș sau copil mic (0-4 ani)?

5 activități senzoriale pentru copii mici (1-4 ani).

  • Umpleți câteva sticle de plastic cu orez, fasole, paste sau năut, și obțineți astfel niște zornăitoare vesele, numai bune de scuturat.
  • Oferiți copilului o cutie mare plină cu fulgi de ovăz, orez sau linte și câteva tacâmuri și recipiente (linguri, site, cănuțe, forme de măsurat, pâlnii, castroane). Invitați-l să se distreze încărcând ovăzul în diversele castroane, răsturnându-l prin pâlnie sau prin sită.
  • Puneți la dispoziția copilului câteva fermoare pe care să le poată închide și deschide – una dintre paginile de mare succes ale cărților noastre Mukibooks chiar este dedicată închiderii și deschiderii unor fermoare colorate.
  • Puneți la îndemâna copilului câteva cuburi de gheață, alături de niște pensule și acuarele, și îndemnați-l să picteze pe gheață, pentru a observa cum se amestecă apa topită și culorile.
  • Lăsați copilul să investigheze nasturi, capse, carabine și catarame – am inclus aceste mici activități senzoriale și în cărțile Mukibooks, pentru ca toddlerii să poată experimenta în deplină siguranță.