Categories
Activitati Uncategorized

10 idei de joaca in masina cu copiii mici

10 idei de joaca in masina cu copiii mici

Mami, când ajungem? Daca auzi (prea) des această întrebare de la copilul tau când călătoriti, atunci probabil cauți soluții pentru a-i captiva atenția și a-i ține mânuțele ocupate.

Daca schimbarea locatiei il face agitat si nesigur, sau calatoriile cu masina i se par interminabile, sa stii ca toate astea sunt normale, si vor trece la un moment dat, dar pentru moment e nevoie sa te pregatesti din timp pentru calatorii si sa iti faci rezerve de rabdare.

Gasesti mai jos o lista cu idei si activitati Montessori care ne-au ajutat pe noi de fiecare data cand am calatorit. O buna bucata de vreme am locuit partial la Suceava si partial la Praga, asa ca am avut cel putin 20 de drumuri de peste 15 ore de facut cu copiii intre cele doua case, si cu sau fara voia noastra, ne-am experimentat intr-ale calatoritului.

De mentionat despre lista de mai jos ca fiecare din aceste activitati sunt amuzante pentru o perioada limitata de timp. In functie de varsta copilului, pot fi intre 2 (pana in 12 luni) si 15 minute (2-3 ani).

Jucati-va cucu-bau. Cu un obiect, cu o jucarie sau doar intre voi.

Inarmati-va cu 1-2 jucarii noi. Foarte eficiente sunt sticlutele cu apa in care puneti bilute, sclipici, nasturi sau orice colorat si interesant ce gasiti prin casa. Aveti grija sa strangeti dopul tare sau sa il lipiti cu adeziv.

Sursa

Pregatiti o cutie/sacosa surpriza cu jucarii cu care copilul nu s-a mai jucat de ceva timp si descoperiti-le impreuna in masina.

Pregatiti o cutie cu capac si faceti o gaura in mijloc. Luati cu voi pom-pomuri sau nasturi mari si lasati-I sa le puna in cutie.

Tutorial aici
  • Cantati. Mult. Pentru noi, a fost in primii 2 ani de viata singurul mod prin care ii faceam sa adoarma in masina.
  • Pregatiti mancare sau gustari pe care le pot rontai singuri.
  • Scrieti pe geamuri cu markere. Am gasit aici markere lavabile de toate culorile.
Sursa
  • Uitati-va la un album foto al familiei.
  • Uitati-va impreuna la carti de joc cu animale. La noi au avut mare succes si cardurile cu vehicule. Noi le avem pe acestea. Probabil vor indoi sau rupe cateva carduri, dar ce mai conteaza, daca toata lumea ajunge cu bine la destinatie?
  • Si nu in ultimul rand…. carti. Avem minim 5 carti la noi intotdeauna. Cele mai utile au fost cele cartonate de tipul ”Anotimpuri” si toate cele cartonate de la Ravensburger sau cu clapete.

De ce nu le oferim tableta/telefonul in calatorii? Desi tentatia sa le oferim tableta sau telefonul a fost (si este) mare, o facem numai cand e ABSOLUT necesar. Si cred ca pot sa numar pe degete cand a fost absolut necesar. Ultima oara, mergeam cu masina de la Suceava pana la Bucuresti si mai aveam vreo 20 de km, dar epuizasem toate solutiile de entertainment, inclusiv nervii nostri 😊, asa ca ne-am uitat la videoclipuri pe youtube.

Alegem jucarii reale, pe care le pot atinge si explora pentru ca nu vrem ca ei sa fie martorii pasivi ai unor imagini si sunete care se succed mult mai repede decat au ei timp sa sa le proceseze si care le afecteaza pe termen lung capacitatea de concentrare si interesul pentru explorare pentru cont propriu.

Suntem curiosi ce alte jocuri au functionat bine la copiii vostri?