Categories
Activitati Uncategorized

Calendarul de Advent cu 24 de idei de Crăciun de la Mukibooks

Calendarul de Advent cu 24 de idei de Crăciun de la Mukibooks

Nu știu voi cum sunteți, dar eu aștept cu nerăbdare în fiecare an sărbătorile de iarnă, cu tot ce înseamnă ele: pregătiri peste pregătiri, provocarea găsirii cadourilor perfecte, momentele frumoase petrecute împreună cu cei dragi și, cel mai important, bucuria din ochii și din zâmbetele copiilor mei. Deși încercăm să avem câteva tradiții pe care le repetăm în fiecare an, un fel de rutină de Crăciun cu care ei să se obișnuiască și prin care să înceapă să înțeleagă sensul acestor sărbători, mă gândesc mereu cum să fac totuși lucrurile mai interesante, să vin de fiecare dată cu idei noi, pentru că, știm bine cu toții, copiii mici se plictisesc repede.

Pentru că tot au devenit din ce în ce mai populare și la noi calendarele de Advent, m-am gândit să pun laolaltă pentru voi 24 dintre ideile pe care le-am strâns și pe care le-am testat pe familia mea în ultimii ani sau care mi se par interesante de încercat pe viitor.

Apropo, pentru aceia dintre voi care nu sunt familiarizați cu Adventul, fiind un obicei mai degrabă catolic, acesta este perioada de așteptare și pregătire de dinaintea Crăciunului. “Advent” înseamnă “venire”, deci ne pregătim pentru venirea Crăciunului. Anul acesta, perioada de Advent începe duminică, 29 noiembrie 2020 și se termină joi, pe 24 decembrie 2020. În acest timp, în fiecare dintre cele patru duminici, se aprinde o lumânare pe coronița de Crăciun simbolizând speranța, iubirea, bucuria și pacea.

Iată, așadar, ce idei festive vă propun pentru a sărbători Crăciunul cu micuții noștri (majoritatea ideilor sunt potrivite începând de la 1 an, dar să nu vă așteptați ca ei să înțeleagă chiar acum tot ce se întâmplă în jurul lor, ci priviți efortul vostru ca pe o investiție în viitoarele Crăciunuri, la care ei vor putea fi mai prezenți și vor înțelege mai multe):

1. Împodobim bradul cu decorațiuni homemade

Sursa foto

Pentru a scăpa de grija că cei mici vor băga în gură sau se vor accidenta cu globuri de cristal și alte decorațiuni din materiale periculoase și toxice, putem confecționa chiar noi acasă, din materiale aproape “comestibile”, propriile decorațiuni ecologice. De exemplu, putem folosi felii uscate de portocale, batoane de scorțișoară, conuri de brad, decorațiuni din lemn pictate de copii, podoabe de brad croșetate manual sau globuri din polistiren pictate de cei mici.

2. Împachetăm cadourile cu ajutorul copiilor        

Sursa foto

Noi folosim hârtie albă sau natur, preferabil reciclată pentru a proteja mediul înconjurător, și îi implicăm și pe copii în decorarea ei, îi lăsăm să o picteze cu pensula sau să-și pună palmele în acuarele și apoi să facă o ștampilă cu mâinile pe pachet. Nu vă închipuiți că planul meu de a-i implica funcționează de fiecare dată, dar, dacă reușesc să îi atrag să participe la măcar 2 din 10 pachete, mă declar pe deplin mulțumită.

3. Pictăm rame de fotografii cu ajutorul copiilor

Bunicii se bucură de fiecare dată când primesc ceva făcut de mânuțele nepoțeilor, iar dacă darul include și o poză cu toată familia, atunci chiar că este cadoul perfect. Ca idee, puteți lăsa copiii să coloreze ramele foto din lemn, iar apoi să puneți poze drăguțe cu toți cei dragi.

4. Facem fursecuri cu forme nostime

Sursa foto

Pentru că îl așteptăm pe Moș Crăciun cu fursecuri, e drăguț și distractiv să îi implicăm și pe copilași în realizarea acestora, iar dacă vor avea și forme haioase, vor fi cu atât mai apetisante. Puteți folosi un sucitor de lemn cu model sculptat pe care îl pot mânui chiar și copiii mici sau forme diverse pentru fursecuri, cu tematică de Crăciun și iarnă. Iar dacă nu aveți prin casă nimic de genul acesta, sigur aveți formele pentru plastilină ale copiilor.

5. Cumpărăm cadouri comune pentru copii împreună cu familia și prietenii

Sursa foto

Povesteam în acest articol de ce copilașii sunt mai fericiți cu jucării mai puține, dar de calitate. Așa că o idee de a oferi copiilor cadouri potrivite, dar pe care uneori nu ni le permitem, este să facem front comun cu rudele și prietenii și să le propunem să contribuie la cumpărarea unui cadou mai consistent din partea tuturor. Ne scutim de risipă, de spațiu irosit cu depozitarea jucăriilor uitate după câteva sesiuni de joacă, iar micuții vor fi mai fericiți cu jucării educative, de calitate, care contribuie și la dezvoltarea lor, nu numai la distracție.

6. Decorăm brăduți din carton decupat

Sursa foto

Sunt o grămadă de moduri în care putem folosi cartonul să creăm brăduți pentru a fi decorați ulterior de cei mici. De exemplu, putem decupa pur și simplu o formă de brăduț plană sau să realizăm un brad 3D din etaje de plăci de carton unite pe verticală, de la o bază mare până la un vârf mic. După aceea, copiii îl pot decora desenând pe el sau adaugând pompoane, forme de fetru etc.

7. Ne distrăm la o petrecere în pijamale în jurul bradului

Sursa foto

Cele mai frumoase amintiri sunt experiențele și momentele petrecute de cei mici cu cei dragi. Îi putem surprinde cu o petrecere în pijamale în jurul bradului înainte de culcare, cu un mic cort improvizat de unde pot urmări luminițele din brad sau unde se pot juca având sentimentul propriului spațiu special. Le putem pune colinde pentru a crea o atmosferă și mai festivă sau să le citim cărticele cu tematică de Crăciun sau de iarnă.

8. Creăm o cutie senzorială cu peisaj de iarnă           

Că tot vorbeam de scene de iarnă, ce ziceți de o cutie senzorială cu peisaj de iarnă realizat chiar de copii? Alor mei le place la nebunie și este una dintre tradițiile solicitate în fiecare an. Cutia noastră este foarte simplă: pentru zăpadă, am folosit fulgi de cocos, apoi am adunat toate animalele de iarnă de prin casă și brăduții de lemn de la setul de trenulețe, am făcut bulgări de zăpadă din pom-pom-uri albe și am adăugat câțiva fulgi colorați din fetru.

9. Împodobim un brăduț la ghiveci cu copiii

Sursa foto

Pe lângă bradul mare, decorat mai mult de adulți pentru că cei mici nu prea pot ajunge atât de sus, i-ar face fericiți un brăduț în miniatură, doar al lor, pe care îl puteți pune chiar în camera copiilor. Noi împodobim un brăduț la ghiveci, iar după ce trec sărbătorile, îl replantăm împreună cu cei mici în pădure sau în curte. Creăm astfel momente speciale, pe care noi și copilașii ni le vom aminti mereu cu plăcere.

10. Facem împreună cu copiii felicitări de Crăciun handmade

E o activitate creativă și o formă prin care ei își pot pune la contribuție imaginația, însă trebuie să avem așteptări realiste de la ei și să nu ne frustrăm dacă vom fi tot noi cei care vom finaliza felicitările după ce copiii se plictisesc. Una din soluții este să keep it simple. Noi am făcut așa: eu am decupat brăduți din fetru și i-am lipit pe hârtie cartonată, iar apoi am chemat copiii, care au decorat brăduții cu pom-pom-uri sau hârtie cu sclipici auto-adezivă. Toată treaba a durat maxim 10 minute pentru ei, și toată lumea a fost fericită.

11. Dăruim cadourile copiilor treptat, până în ziua de Crăciun

Sursa foto

Aud multe dezbateri ale părinților în această perioadă dacă e mai bine să le dăm toate cadourile copiilor în ziua de Crăciun sau să le dăruim treptat, înainte de Crăciun, astfel încât să se bucure de fiecare în parte și să nu le fie distrasă atenția de un număr copleșitor de jucării. Din experiența proprie, cred că 2-3 cadouri reprezintă cantitatea maximă pe care un copil o poate gestiona în același timp, de aceea vă recomand să le dăruiți copiilor jucăriile treptat, nu toate deodată în același moment. De exemplu, puteți să le oferiți un cadou în fiecare duminică de Advent.  

12. Citim cărți cu tematică de iarnă și de Crăciun

Sursa foto

Cel mai simplu și frumos mod de a-i învăța pe cei mici despre sărbătorile de iarnă, despre semnificația lor si de unde vin anumite tradiții, este să le citim povești despre Crăciun. Noi încercăm să citim  cât mai multe cărți cu mesaje pozitive, despre generozitate și adevăratul spirit al sărbătorilor de iarnă. Iată câteva cărți pe care eu le recomand pentru copii între 0-2 ani:

Baby’s very first Slide and See Christmas (de la Usborne): cartonată, recomandată 0+

Caută și găsește Cum sărbătorim Crăciunul

Iarna, din colecția Hoinar prin Anotimpuri, un must-have în orice bibliotecă

Moș Crăciun, de Mauri Kunnas, nu e cartonată, deci nu o putem lăsa de tot pe mâna copiilor mici, dar e o poveste minunată despre Crăciun, cu ilustrații foarte frumoase

The Little Snowplow, o poveste despre un plug mic care reușeste lucruri mărețe (aceasta este pentru copii mai măricei)

13. Decorăm masa de Crăciun cu obiecte handmade din materiale reciclate

Sursa foto

Masa de Crăciun va arăta mult mai drăguț și mai festiv, iar copiii se vor simți mai implicați în procesul de decorare dacă facem o sesiune amuzantă de realizat diferite obiecte din materiale reciclate sau găsite în natură. Tot ce e handmade are mai mult suflet și păstrează din dragostea celor care au realizat manual obiectele respective, așa că vă propun să începeți o colecție de decorațiuni pentru masa de Crăciun pe care o puteți reutiliza an după an.

14. Pictăm mici tablouri drăguțe cu palmele copiilor

Sursa foto

Cât de repede trec anii, nu-i așa? Parcă ieri erau nou-născuți, iar acum deja sunt ca niște adulți în miniatură, cu propria personalitate. Pentru a păstra într-un mod creativ amintiri cu evoluția copiilor, puteți picta cu aceștia în fiecare an câte un tablou cu o ștampilă a palmelor lor cu acuarele.  De la mâinile micuțe-micuțe, veți avea treptat mânuțe din ce în ce mai mari și vă veți minuna împreună peste ani cât de mici erau odată.

15. Facem un wishlist cu cadourile pe care dorim ca micuții să le primească de la apropiați

Sursa foto

Pentru a le face viața mai ușoară rudelor și prietenilor, dar și pentru a nu avea dubluri din diverse jucării, noi suntem foarte sinceri cu apropiații și facem un fel de brainstorming împreună să găsim cadourile potrivite pentru cei mici sau celor care nu au copii la rândul lor și au dificultăți în a alege ceva folositor sau potrivit, le dăm noi o listă.

16. Creăm un panou senzorial cu tematică de Crăciun

Sursa foto

Pe o planșă din hârtie sau fetru, putem adăuga tot felul de activități cu tematică de Crăciun, fulgi de zăpadă din pompoane, brăduți decupați din fetru și multe altele, după cum vă îndeamnă imaginația. Copiii vor experimenta astfel texturi și forme diferite și se vor juca în voie, descoperind de fiecare dată ceva nou.

17. Folosim pozele cu familia ca globuri pentru brad

Sursa foto

Mai ales acum că e mai dificil să fim fizic împreună cu toți cei dragi de sărbători, putem fi inventivi și să îi avem în preajmă de Crăciun punându-le pozele în brad sub formă de globuri. Cei mici se vor familiza cu rudele cu care nu au contact foarte des și îi putem implica și pe ei în întregul proces de realizare a globulețelor.

18. Facem un globuleț personalizat care va rezista peste ani

Sursa foto

Tot din categoria globulețe personalizate, îi putem lăsa pe copii să își creeze fiecare propriul glob. De exemplu, pot face o ștampilă cu mânuța pe globuri pe care să le folosim apoi ca decorațiuni pentru brad an de an, ca o amintire frumoasă de când erau mai mici.

19. Păstrăm tradiția unui album cu o fotografie de Crăciun din fiecare an

Sursa foto

Cât de grozav ar fi ca, la 15 sau 18 ani, copilul să aibă o poză cu familia de Crăciun în care țineți în mână poza din anul anterior, în care țineți poza din anul celălalt și tot așa, o poză în poză în poză. Începeți cu prima poză la primul lor Crăciun și continuați tradiția până vor fi prea adolescenți să li se mai pară amuzant.

20. Decorăm casa cu ghirlande din fructe uscate

Sursa foto

E foarte simplu și deloc periculos pentru micii gustăcioși să decorăm casa cu ghirlande din felii de portocale uscate sau alte fructe similare. Tot ce trebuie să faceți e să treceți un ac cu ață prin fiecare felie de fruct și obțineți o minunată ghirlandă comestibilă de pus fie în brad, fie prin casă. 

21. Facem un brad din carton cu spații pentru gheme sau mingiuțe colorate

Sursa foto

Ca să combinăm distracția cu exercițiile de motricitate, e o idee bună să facem un brad din carton care să stea în picioare și în care decupăm cercuri cu marginile colorate prin care copiii pot trece mingiuțe sau alte obiecte de culoarea corespunzătoare. Puteți folosi chiar și gheme din fire de tricotat de diferite culori.

22. Împachetăm cadourile în formă de om de zăpadă

Sursa foto

Dacă avem cadouri în cutii pătrate sau dreptunghiulare de pus sub brad, le putem aranja astfel încât să semene cu un om de zăpadă. E simplu, punem cutiile mai mari jos, apoi pe cele mijlocii și apoi pe cele mici. Le împachetăm pe toate în hârtie albă și desenăm sau atașăm fetru pentru a reprezenta nasturii, fularul, ochii, nasul etc. Cei mici vor fi încântați!

23. Realizăm un photo booth cu recuzită de Crăciun lucrată manual

Sursa foto

Copiii fac oricum orice poză să fie haioasă, dar se vor distra și ei, nu doar noi privindu-i, dacă le oferim o recuzită de tipul celor folosite la photo booths. Din niște bețișoare de lemn și decupaje de carton în forme festive (căciulă de Moș Crăciun, cornițe de ren, barbă albă etc.) putem realiza deghizări multiple pe care cei mici vor fi curioși să le încerce. Sau, dacă sunt mai micuți, le puteți folosi chiar voi în locul lor când faceți pozele de Crăciun împreună.

24. Cântăm colinde cu copiii în zilele de Crăciun și în perioada dinainte

Sursa foto

La noi în familie, începem să ascultăm și să cântăm colinde de pe la sfărșitul lunii noiembrie și ne distrăm de minune! Intrăm astfel în spiritul sărbătorilor, copiii învață cuvinte noi (ne oprim din când în când să le explicăm ce înseamnă fiecare), iar pregătirile pentru Crăciun devin mult mai calde și mai frumoase.

Sper că v-am inspirat și pe voi să încercați măcar câteva dintre cele 24 de idei de sărbători de mai sus, iar dacă aveți alte propuneri de activități de Crăciun pe care le putem face cu copiii, le aștept cu drag în comentarii. Să aveți (pregătiri pentru) sărbători fericite!

Creează-ți cartea senzorială