Categories
Uncategorized

Cât de sigure pentru copii sunt jucăriile pe care le cumpărăm?

Cât de sigure pentru copii sunt jucăriile pe care le cumpărăm?

Știați că 40% din jucăriile de pe piața românească nu trec testele de siguranță?

Din 5 jucării pe care le cumpărăm copiilor noștri, 2 sunt periculoase pentru că nu au trecut testele obligatorii de siguranță. Wow, nu? Anual, părinții din România cumpără jucării și jocuri în valoare de peste un miliard de lei, o cifră uriașă, însă de multe ori obiectele despre care am putea jura că sunt inofensive și distractive îi pot pune în pericol pe cei mici.

”Cum știu că jucăria pe care am ales-o pentru copil este sigură?”, ”Ce înseamnă o jucărie certificată?”, ”La ce trebuie să mă uit?”, ”De unde să NU cumpăr jucării?”, ”Oare am jucării periculoase în casă?”. Articolul de astăzi vă explică tot ce trebuie să știți pentru a face alegerile cele mai potrivite, fără panică, fără stres, fără incertitudini.

Ce înseamnă, mai exact, o jucărie periculoasă? Ce se poate întâmpla, până la urmă?

O jucărie periculoasă este acel produs care pune în pericol sănătatea sau chiar viața copiilor noștri, chit că aceștia se joacă nesupravegheați cu ea, chit că se joacă în prezența unui adult vigilent. Există mai multe riscuri asociate jucăriilor de pe piața românească, iar Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, trăgea încă de acum 4 ani un semnal de alarmă, anunțând că pe piață există multe jucării neconforme, o mare parte din ele fiind de-a dreptul periculoase, pentru că aduceau cu ele riscul de sufocare, intoxicare sau rănire, indiferent dacă vorbim despre produse de serie sau despre jucării artizanale, handmade. 

1. Jucării cu risc de sufocare. Sunt acele produse din care se pot desprinde cu ușurință părți mici ce nu sunt prinse ori lipite cum trebuie (biluțe, ventuze, ochișori, nasturi, fermoare, magneți etc), pe care copiii le pot apoi înghiți. Dacă dimensiunea acestora este asemănătoare cu cea a traheei copilului, ele pot obstrucționa căile respiratorii ale celor mici și le pot pune viața în pericol. Tot în această categorie intră și jucăriile din pluș necalitative, din care se pot desprinde puf, blana artificială sau pene, dar și jucăriile cu sfori, panglici sau șireturi, cu care un copil mic, lăsat neobservat, se poate sugruma din greșeală. De exemplu, una dintre regulile clare pe care cărțile noastre Mukibooks a trebuit să le respecte înainte de a putea fi certificate a fost lungimea corectă a panglicilor sau șnururilor: directivele europene arată clar că acestea nu trebuie să fie mai lungi de 22 de centimetri, dacă sunt menite pentru bebeluși sub 12 luni, și nu trebuie să fie mai lungi de 28 de centimetri, dacă sunt menite pentru copii sub 18 luni. Este foarte simplu: dacă lungimea corectă nu iese la măsurătoare, produsul nu primește certificarea și nu poate fi vândut legal. Din păcate, multe panglici, snurulețe și sforicele mai mari de 22 sau 28 de centimetri sunt atașate jucăriilor destinate copiilor mici – iar autoritățile nu au suficiente resurse pentru a vâna toate neregulile.

2. Jucării cu risc de rănire. Sunt acele jucării nefinisate, cu margini ascuțite, așchii, zone tăioase, sau care se pot sparge cu ușurință, ducând la rănirea pielii sensibile a celor mici. În general, vorbim aici despre jucării făcute dintr-un plastic subțire și ieftin, care se pot crăpa sau sparge ușor dacă sunt trântite de podea – cioburile acestora sau marginile ascuțite rămase după un astfel de accident sunt foarte periculoase pentru copii. Tot în această categorie intră și jucăriile cu elice (nerecomandate sub 3 ani), sau armele pentru copii – care ar trebui comercializate fără bile, gloanțe, ventuze sau altă ”muniție” de dimensiuni mici, care poate răni grav.

3. Jucării toxice. Să presupunem că am fost responsabili și am ales o jucărie trainică, durabilă, care nu se poate sparge și din care nu cad bucăți mici, cu risc de sufocare sau înghițire. Pericolele nu se opresc însă aici. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului avertizează asupra componentelor toxice aflate în sau pe anumite jucării fără certificare –  cele care sunt umplute cu soluții de o componență dubioasă, slime-urile atât de iubite de cei mici, despre care s-a constatat că pot conține anumite metale grele, cele vopsite cu substanțe nerecomandate copiilor sau cele de pe care se ia culoarea foarte repede. Ca regulă generală, jucăriile care au un miros ciudat, greu, artificial sau jucăriile de pe care se ia foarte ușor culoarea ar putea avea în compoziție materiale chimice nerecomandate celor mici.

| Citește și: ”Copii mai fericiți cu jucării mai puține. Câte jucării le cumpărăm celor mici?”

4. Jucării care pot dezvolta mucegai. Ora de baie de seară e distractivă și relaxantă atât pentru copii, cât și pentru părinți, dar dacă v-am invita să secționați una dintre jucăriile de cauciuc pe care cel mic le folosește la băiță, probabil că le-ați arunca rapid la gunoi pe toate. Jucăriile de apă care au acea găurică în partea de jos vor dezvolta, în timp, depuneri de mucegai pe dinăuntru – este firesc, având în vedere că apa va intra prin acel orificiu și o parte din ea nu va putea să iasă, oricât de mult v-ați strădui voi să le spălați și scurgeți. Depunerile de mucegai vor putea ieși din jucărie când aceasta este folosită și vor intra astfel în contact cu apa din cada copilului – complet neigienic și nesănătos. Recomandarea este să folosiți doar jucării de apă care nu au acele orificii în partea de jos.

5. Jucării care pot lua foc foarte ușor. Comisia Europeană este clară în ceea ce privește jucăriile pentru copii și flamabilitatea: acestea trebuie să fie făcute dintr-un material care arde suficient de încet astfel încât, în cazul în care iau foc, copilul mic să le poată da drumul în timp util pentru a nu se răni și a nu căpăta arsuri grave. Îmi amintesc și acum strângerea de inimă pe care am avut-o atunci când una dintre cărțile noastre senzoriale Mukibooks a fost supusă unui astfel de test: întreaga noastră familie a suferit după paginile cusute manual, migălos, cărora le-am dat foc, pentru a concluziona că putem trece testul: cartea noastră ardea suficient de încet, de mocnit, pentru a oferi siguranță celor mici în cazul în care, dintr-un motiv sau altul, ar fi luat foc. Încă mai avem cartea arsă în atelierul nostru și o privim adesea cu mândrie: știm prea bine cât a trebuit să căutăm și să plătim pentru a găsi materialele cât mai sigure pentru a trece acest test de calitate.

“Bun, și cum știu care jucării sunt acreditate și care nu? Ce magazine sunt ok și de care ar trebui să mă feresc? Ce spune legea despre siguranța jucăriilor?”

Potrivit legislației în vigoare, orice jucărie, fie că vorbim despre un produs de serie sau o jucărie artizanală, handmade, trebuie să aibă pe ea următoarele elemente:

1. Marcajul CE. Acesta este un simbol care atestă conformitatea unui produs cu cerințele aplicabile prevăzute de legislația comunitară a Uniunii Europene. Prin aplicarea marcajului CE, producătorul declară că își asumă responsabilitatea pentru conformitatea produsului cu toate cerințele aplicabile prevăzute de legislația comunitară. Cu alte cuvinte, orice jucărie, fie că vorbim de un set Lego premium de la magazinul certificat, fie că vorbim de o carte senzorială handmade, vândută pe Facebook de o mamă îndemânatică – toate trebuie să aibă pe ele eticheta cu marcajul CE. Dacă o jucărie de la voi din casă nu are acest marcaj (uneori nu îl veți găsi direct pe produs, ci pe cutia în care acesta a fost vândut), înseamnă că, de fapt, părintele își asumă întreaga responsabilitate pentru siguranța acelei jucării. Adică în cazul unui incident care pune în pericol siguranța copilului, producătorul jucăriei nu va putea fi tras la răspundere absolut deloc. Vina va cădea fix pe umerii părintelui care nu a avut suficientă grijă.

Un lucru de reținut este că marcajul CE se aplică atât pe produsele fabricate în statele membre ale Uniunii Europene, cât și pe produsele fabricate în țări terțe, cum ar fi China, Turcia sau Taiwan, și comercializate în Spațiul Economic European. Cu alte cuvinte, marcajul CE nu înseamnă că produsul este neapărat ”made in EU”, ci doar că poate fi legal comercializat în Uniunea Europeană.

2. Vârsta pentru care producătorul o recomandă. Producătorii mici sau cei care confecționează jucării artizanale, care nu au resursele financiare pentru a-și trimite produsele la un centru acreditat de testare a siguranței, pot face o parte din testele necesare în atelierul propriu și pot menționa pe produs vârsta pe care o consideră ei potrivită – în cazul acesta asumându-și responsabilitatea pentru eventualele incidente care ar putea avea loc la copiii din segmentul respectiv de vârstă. Producătorii medii și mari trimit produsele la diverse laboratoare de testare, care emit un raport oficial prin care atestă că jucăria este sigură și potrivită din punctul de vedere al dezvoltării copilului cu vârsta indicată de respectivii producători.

Tocmai de aceea, pentru a fi siguri că sunt absolviți de orice vină, o mare parte din producători vor menționa pe jucării că sunt potrivite de la 3 ani în sus – acesta este și motivul pentru care cele mai multe jucării de pe piață sunt vizibil marcate cu ”3+”, deși ele sunt potrivite mai degrabă pentru copii de sub 3 ani, iar un copil de peste 3 ani nu ar mai avea cum să se joace cu ele pentru că deja le-a depășit din punct de vedere motric sau cognitiv. Nu rar mi-a fost dat să văd, în diverse magazine de jucării, zornăitoare pentru bebeluși marcate cu ”3+” (oare ce face un toddler de 3 ani și jumătate cu o zornăitoare?!) sau cărticele foșnitoare în culori contrastante, alb, negru sau roșu, care sunt clar menite bebelușilor de câteva luni, cu același marcaj ”3+”.

| Citește și: ”Cum să cumpărăm înțelept jucării pentru copii?”

Cum arată o astfel de testare a jucăriilor? Ce anume se urmărește pentru a putea fi declarate sigure?

Indiferent că vorbim despre jucării de serie sau jucării artizanale, handmade, cum sunt produsele noastre Mukibooks, indiferent că vorbim despre un producător mic, care face testele la el în atelier, sau despre un producător care plătește un laborator de testare pentru a primi certificarea oficială, există 3 tipuri de teste care se fac unei jucării:

1. Testele mecanice. De exemplu, în cazul cărților Mukibooks, laboratorul care s-a ocupat de testarea lor s-a asigurat că toate părțile mici sunt atașate foarte bine de pagini, astfel încât dacă copilul trage cu toată puterea lui de ele (asemănătoare puterii maxime a unei femei), ele nu trebuie să se rupă sau desfacă. De asemenea, după cum povesteam mai devreme, specialiștii au măsurat toate șnururile și panglicile cărții noastre, pentru a se asigura că nu există riscul de strangulare, de exemplu acestea trebuie să aibă maxim 22 de centimetri pentru copiii sub 18 luni.

2. Teste de flamabilitate. Cărții noastre senzoriale i s-a dat foc, la propriu, întregul proces a fost filmat și, după cum spuneam mai sus, ea a trebuit să ardă suficient de încet și mocnit astfel încât, în caz că ia foc, copilul să o poată arunca din mână înainte de a căpăta arsuri grave. Da, există un timp limită, iar cartea noastră a trecut testul.

3. Teste de non-toxicitate. Fiecare material care intră în componența jucăriei, indiferent că vorbim despre lemn, bumbac, fetru, plastic, trebuie să fie testat de producătorul jucăriei (sau de producătorul materialului) într-un laborator specializat pentru a se asigura că nu există substanțe toxice pe care copilul le poate înghiți dacă pune jucăria în gură. Printre aceste substanțe toxice se numără și lipiciul pentru textile – lipiciul este toxic pentru bebeluși și este posibil să nu reziste dacă aceștia trag tare de el, motiv pentru care produsele noastre sunt toate cusute manual, și nu lipite.

Șocul pe care l-am avut noi, cu Mukibooks, a fost că a trebuit să testăm și fiecare culoare din componența jucăriei: cu alte cuvinte, nu a fost suficient să testăm doar fetrul pe care îl folosim de obicei – ci, dacă avem în atelier 40 de culori de fetru, fiecare dintre acestea a trebuit să fie testată separat. Greu? Oh, da. Solicitant? Foarte. Costisitor? Haideți să nu deschidem subiectul…

Sunt Mukibooks jucării senzoriale certificate?

Suntem mândri să spunem, cu mâna pe inimă, că da, Mukibooks sunt jucării senzoriale certificate, cărți senzoriale 100% sigure pentru cei mici, non-toxice, care au trecut toate testele mecanice, de toxicitate și de flamabilitate la care au fost supuse de laboratorul specializat în care le-am testat. Fiecare pagină din cărțile noastre a fost trasă, smucită, fiecare accesoriu cusut a fost zgâlțâit cu insistență, piesele au fost trecute printr-un cilindru care imită gâtul copilului, iar paginilor li s-au dat foc.

Nu ne-am născut învățați și, trebuie să fim sinceri, nu am știut în ce ne băgăm, dar din momentul în care am cusut prima carte am știut că nu vrem să comercializăm asemenea jucării senzoriale handmade altfel decât corect, legal, acreditat, cu bifarea tuturor standardelor de calitate și siguranță ale Uniunii Europene. Am greșit de multe ori în primul an de Mukibooks, am testat iar și iar, am schimbat furnizori, materiale și tehnici de lucru, pentru că în spatele afacerii noastre se află doi părinți atenți și responsabili, care nu ar putea să doarmă noaptea dacă ar ști că produsele pe care le vând ar putea fi periculoase pentru copii.

În primul an am tras o sperietură profundă – 2 elemente din cărțile noastre s-au desprins la clienți acasă, deși au fost aprobate de laborator. Nimic grav nu s-a întâmplat, bucățile au fost interceptate de părinți înainte de a fi ”gustate” de copii, dar în secunda 2 am contactat personal absolut toți clienții despre care știam că au acea pagină și i-am rugat să tragă de accesoriu, pentru a vedea dacă în cazul lor se desprinde sau nu. Ne-am asigurat că toate cărțile defecte ajung înapoi în atelierul nostru, pentru a fi reparate și securizate – și la fel am proceda de fiecare dată când un asemenea lucru ne-ar fi semnalat.  

Părinți informați și vigilenți, copii sănătoși și fericiți, liberi să exploreze în siguranță

Dacă ar fi să trag o concluzie după toate aceste informații pe care și eu le-am aflat în ultimii ani de antreprenoriat în domeniul jucăriilor artizanale, aș spune așa: părinții români ar trebui să susțină distribuitorii români de jucării și producătorii români de jucării handmade. Dar și acești producători ar trebui să îi respecte pe părinți suficient de mult încât să le vândă jucării sigure, certificate. Dincolo de profituri, renume și cifre de afaceri, este în joc sănătatea și chiar viața copiilor noștri. Cea mai importantă miză pe care o avem.

Creează-ți cartea senzorială