Categories
Jucarii Parenting Uncategorized

Cum aflam ce jucarii ii plac bebelusului

Cum aflam ce jucarii ii plac bebelusului

Sau cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ 🙂

Cand era Ilinca mai micuta, am hotarat ca ii vom cumpara jucarii care sa nu aiba o orientare clara de gen, asa ca nu a primit nici macar o haina roz, papusi sau orice altceva care poate fi considerat “pentru fetite”. In aceeasi idee, i-am cumparat de Craciunul cand urma sa implineasca 3 ani, o cutie maaare cu trenulete si sine de lemn de la Brio, una dintre cele mai educative si iubite jucarii din toate timpurile. Succes sigur, ne-am gandit. Numai ca socoteala din targ nu s-a potrivit cu cea de acasa, si Ilinca nu s-a atins de trenulete nici atunci, si nici dupa aceea. Asa s-a intamplat si cu masinile, dar si cu papusile pe care I le-am cumparat. S-a dovedit ca nu au interesat-o prea mult papusile, dar nici masinile. Nu i-au placut in mod special nici rozul si nici albastrul.

Intre timp, a aparut Jacob, care, slava Domnului, a preluat in totalitate cutia cu trenuri si care imi repeta in fiecare zi acelasi lucru la ora 5 fix, cand venim acasa de la gradinita: “Mami, vreau sa construiesc sine cu tine”.

Ce vreau sa va spun de fapt este ca vom afla ce jucarii educative sau activitati sunt potrivite pentru copilul nostru doar daca incetam sa prioritizam ce vrem NOI pentru ei, si facem un efort activ sa intelegem ce au EI nevoie in momentul respectiv. Iar pentru asta, e nevoie sa facem un singur lucru: sa ii observam cu atentie.

Sa ne alocam chiar si 5 minute pe zi ca sa intelegem ce le place si ce le trezeste interesul si abia apoi sa le oferim materiale si jucarii care sa raspunda nevoii lor.

Pentru mine nu a fost deloc usor sa inteleg ce ii atrage de fapt, pentru ca adesea simpla observare a unei actiuni nu spune prea mult despre ce il intereseaza pe copil. Asa ca am facut o lista cu cateva idei care v-ar putea fi de folos si nu stiti cum sa incepeti:

  • Fiind 100% prezenti langa ei cand se joaca. Prezenta noastra e cel mai important suport pentru ei. Copiii trebuie sa ne vada si sa aiba acces la atentia noastra 100%, chiar daca nu au nevoie de ea tot timpul. E nevoie sa ne coboram la nivelul copilului, si sa fim atenti la ce alege si ce decide sa faca cu obiectul ales, in loc sa ne ascultam primul instinct, cum ar fi sa incepem sa agitam o zornaitoare in fata lui sau sa ii dam noi ceva direct in mana (altfel spus, sa preluam noi controlul jocului).  Aici e nevoie poate sa iesim din zona noastra de confort si sa ii respectam deciziile, chiar daca nu sunt aceleasi cu ale noastre. De exemplu,  chiar si atunci cand mergem la un loc de joaca, unde nu-I asa, mergem ca copilul sa se joace, insa el alege sa stea 20 de minute la noi in brate, sa ii respectam aceasta alegere.
  • Ce ii atrage atentia cel mai mult? Ii place sa se uite la oameni? Ii place natura (pasari, animale, frunze)? Ii place sa se uite cum functioneaza masina de spalat?
  • Ce il intereseaza cand face o anumita actiune? De exemplu, e posibil daca ii place sa se uite la poze, sa fie interesat de relatiile dintre oameni si atunci ar ajuta sa creati un album cu pozele celor din familie pe care sa il rasfoiti mereu.
  • Ce il entuziasmeaza? Stiti momentul ala de fericire maxima pe care o vedeti direct in ochii lui, care nu poate fi confundata cu nimic altceva si care va face si pe voi sa va molipsiti de aceeasi fericire? Incercati sa intelegeti de unde vine ea.

De asemenea, daca aveti posibilitatea, inainte sa cumparati o jucarie, incercati sa o testati, sau sa o imprumutati cateva zile de la cineva pentru a vedea daca este cu adevarat de interes.

Sursa poza: