Categories
Dezvoltarea copilului Parenting Uncategorized

Ce le citim bebelusilor

Ce le citim bebelusilor

Unul din cele mai frumoase moduri de a petrece timp cu bebelusul este de a-i citi. Atunci cand ii citim, se intampla mai multe lucruri minunate: ne conectam cu el, petrecem timp de calitate impreuna, punem bazele unei relatii in care el se simte iubit si protejat. In plus, cititul ajuta la dezvoltarea limbajului intr-un mod natural, firesc, iar cultivarea acestui obicei de mic il va ajuta sa indrageasca la randul lui cartile mai tarziu, cand va putea face alegeri singur.

Pentru ca uneori e dificil pentru noii parinti sa inteleaga ce fel de carti, jocuri sau stimuli sunt potrivite in primele luni de viata, va propun mai jos cateva tipuri de carti clasificate pe varste:             

0-4 luni:
Carti sau carduri cu culori puternice, contrastante: alb/negru sau imagini intens colorate.

Pana la varsta de cel putin 9-12 luni, copiii nu au vederea dezvoltata complet, cartile de acest tip fiind ideale pentru a le trezi interesul pentru lectura si a le stimula vederea intr-un mod natural. Noi am descarcat un astfel de set de pe internet si l-am laminat ca sa reziste mai mult. O varianta asemanatoare gasiti aici.

3-12 luni:

1. Carti cartonate cu imagini simple fara text pe care parintii le pot „povesti”

In perioada aceasta, sunt ideale cartile cartonate (cu  carton cat mai gros), care au marginile rotunjite. Cu cat sunt mai stabile, cu atat mai bine, pentru ca bebelusul sa le poata manevra linistit. Trebuie ca ele sa fie foarte simple, preferabil doar cu 1 singur obiect pe pagina, pe un fundal clar. Obiectul poate fi: un animal, o masina, un element din natura, oameni, sau orice altceva din viata de zi cu zi, familiar bebelusului. Textul nu este necesar la aceasta varsta, e de ajuns daca noi ii descriem in cateva cuvinte imaginea pe care o vede. Si cartile din plastic (vinil), care sunt de obicei folosite pentru baie, sunt o opțiune buna pentru aceasta perioada. In primul an de viata, veti observa ca bebelusii se concentreaza mai bine daca le povestim o carte decat daca le-o citim si in plus, aceeasi imagine poate fi povestita mereu intr-un mod diferit.

2. Carti cartonate cu text putin si repetitiv

Maisy’s Fire Engine, citita si rascitita de noi

Copiii adora repetitia. In aceasta perioada de crestere intensa, ei sunt asaltati de foarte multi stimuli noi, si devin confortabili cand pot anticipa ce urmeaza. Acestea fac trecerea intre cartile care au doar imagini si cartile cu povesti, cu text mai lung, care necesita concentrare mai mare. Sunt ideale cartile cu maxim 2 propozitii pe pagina si cu imagini simple. Incurajeaza creativitatea si imaginatia.

3. Carti senzoriale cu texturi diferite pe care bebelusii le pot atinge sau „gusta”, care stimuleaza simturile vizual si tactil si dezvolta motricitatea fina. Bebelusii se distreaza invatand sa rasfoiasca paginile, si sunt utile de obicei si mai tarziu, cand ei pot deja sa lucreze la activitatile din carte.

+12 luni:

1. Carti de descoperire cu multe detalii, tip „Hoinari prin anotimpuri”

Recunosc, eu am fost sceptica la tipul acesta de carti initial, mi se parea ca au prea multe detalii si vor supra-stimula copiii. De fapt, s-a intamplat exact opusul. Nu mica mi-a fost mirarea cand copiii care au pus mana pe aceste carti, au stat minute in sir uitandu-se la ele cu cea mai mare concentrare posibila, incercand sa descopere detaliile. Le recomand si pentru calatoriile lungi cu masina. Le-am gasit aici.

2. Carti pe diferite teme, cu clapete

Aici, castigatoarele absolute pentru noi au fost cele de la Editura Ravensburger din colectia De ce? De ce? De ce? pentru 2-4 ani. Le-am gasit aici. Noi le-am folosit si mai devreme de 2 ani, si chiar daca multe din clapete au fost sacrificate, ne-am jucat in toate felurile cu ele: am facut cucu-bau, am citit textele explicative de langa imagini, am povestit, ne-am imaginat. Le folosim si acum intens, la 3, respectiv 6 ani.  

3. Carti senzoriale cu activitati cu care copiii se pot juca liber si in care lucreaza cu manutele lor, dezvoltandu-si imaginatia si creativitatea si descoperind lucruri noi pe care pot sa le faca pe masura ce cresc.

In aceasta faza, e bine sa nu avem nicio așteptare referitor la timpul petrecut cu o carte, si sa nu ne descurajam daca nu le place ceea ce le oferim. Unii vor petrece mai puțin de 1 minut cu o carte, iar alții se pot uita pana la 20 minute. Oricum ar fi, este in regula, e important sa înțelegem ce ii place bebelusului si sa ii oferim experienta lecturii de cat mai mic.

Creează-ți cartea senzorială