Categories
Dezvoltarea copilului Jucarii Uncategorized

Copii mai fericiți cu jucării mai puține

Copii mai fericiți cu jucării mai puține

Sursa foto

Noi mamele, avem așteptări mari. Mari de tot. De la noi, de la copii, de la soți. Naștere naturală, alăptare fără probleme, diversificare naturală, carieră, copii dezvoltați conform schemei, și poate un pic mai mult. Sunt multe lucrurile pe care trebuie să le bifăm. Dar pe primul loc cred că este dorința noastră de a le oferi tot ce au nevoie și, mai ales, tot ce nu am avut noi: cel mai bun pătuț, cel mai bun cărucior, cele mai frumoase experiențe, cele mai bune jucării.

Azi vreau să vă povestesc despre jucării, nu numai pentru că vine Crăciunul și începe goana nebună după cadouri, ci și pentru că de 7 ani, de când sunt mamă, și de 3 ani, de când sunt producător de cărți senzoriale, ele au devenit specialitatea mea. În tot acest timp, modul în care mă raportez la jucării s-a schimbat de mai multe ori și am tras niște concluzii pe care vreau să le împărtășesc cu voi, în speranța că vă va ajuta să găsiți jucăriile potrivite de Crăciun:

Less is more. Mai puține și mai bune.

De multe ori, din dorința de a atinge perfectiunea într-ale parentingului, ajungem să îi copleșim pe copii cu prea multe daruri și ne trezim într-o casă plină de jucării, dar în care ei se plictisesc și par să nu aibă niciodată “suficiente jucării cu care să se joace”.

Am o veste bună. Copiii sub 2 ani au o atenție focusată (sau attention span, în engleză) foarte, foarte mică. Sub 1 an, atenția lor este de maxim 5 minute, iar între 1-2 ani, de maxim 10 minute. De aceea, ei se plictisesc repede. Nu pentru că au prea puține jucării. Acesta este un fapt, și tot ce putem face este să așteptăm ca ei să crească și să îi ajutăm să învețe cum să rămână cât mai mult timp concentrați. Mă refer să atingă acel maxim de 5 minute la 1 an și de 10 minute la 2 ani, nu să stea singuri câte 1 oră.

Având o dorință naturală de explorare, copiii sunt rapid atrași de tot ce se întâmplă în jurul lor, iar când au multe jucării la dispoziție, curiozitatea pentru jucăria de lângă va fi întotdeauna mai mare decât dorința de a afla cum funcționează jucăria din mâna lor. De fapt, ajung să petreacă mai puțin timp cu fiecare jucărie în parte, iar fiecare jucărie va avea o valoare educațională mai mică. Cercetând pentru acest articol, am aflat că s-au facut chiar și studii care au demonstrat că mai puține jucării, dar bine alese, ajută copiii mult mai mult decât o grămadă de jucării care sunt nepotrivite cu vârsta sau interesele copilului.

Un studiu făcut pe toddleri la Universitatea din Toledo, Ohio, a analizat 36 de copii jucându-se pentru o jumătate de oră cu 4 versus 16 jucării. Toddlerii care au primit 16 jucării s-au jucat mult mai puțin timp cu fiecare dintre ele, pierzându-și interesul și trecând repede la o nouă jucărie. Cei cu 4 jucării s-au jucat mult mai focusat și aprofundat cu acestea și și-au explorat mai mult concentrarea, creativitatea și inventivitatea, aspecte care influențează dezvoltarea copiilor pe termen lung.

Sursa foto

Bine, bine, dar how much is too much? Câte jucării oferim de Crăciun?

Ca să răspund la întrebarea aceasta, aș vrea să pornim un pic invers. De ce dăruim jucării de Crăciun? Nu vrem, de fapt, să le oferim o experiență minunată a acestei sărbători? Să își amintească peste ani de Crăciunurile petrecute în familie? Să știe că îi iubim?

Eu cred că asta nu putem face într-o singură zi, pe 24 decembrie. Mai ales că copiii mici au nevoie de timp să înțeleagă și să internalizeze ce înseamnă această perioadă specială. Avem întreaga lună să le oferim cadourile planificate pentru ei: de Moș Nicolae, cele 4 duminici de Advent (tradiționale la catolici, dar care sunt tot mai cunoscute și la noi) și, în final, de Crăciun. Sunt deja 6 ocazii diferite. Din experiența proprie, cred că 2-3 cadouri reprezintă cantitatea maximă pe care un copil o poate gestiona în același timp, adică fix în ziua de Crăciun.

Putem discuta cu apropiații noștri (bunici, nași, fini, prieteni) să accepte să oferim cadourile lor și în alte zile din luna decembrie. De exemplu, un cadou pentru Moș Crăciun de la bunici poate deveni cadoul de Moș Nicolae. Iar noi, părinții, economisim banii și cumpărăm un cadou mai consistent de Moș Crăciun.

Ce fel de jucării oferim? Open-ended, care (aparent) nu fac nimic, sau cu sunete și lumini de discotecă?

Să luăm ca exemplu o mașină la care apăsăm un buton și mașina începe să se învârtă, să cânte și să facă tot felul de ghidușii amuzante. Așa e că, la prima vedere, nu pare un cadou chiar nepotrivit, mai ales pentru toddlerul care nu poate sta locului o clipă? Cu siguranță, ne gândim, îl va ține pe toddlerul nebunatic țintuit pe covor lângă ea cel puțin 5 minute. Da, da, da, logica e corectă, dar problema este că o astfel de jucărie nu îl va provoca să inventeze modalități noi de a se juca cu acea mașină și nu îi va antrena atenția, ci îi va transmite mesajul că jucăriile sunt făcute ca sa îl distreze, nu ca el să se joace activ cu ele. Ce vreau să spun e că, alegând jucării open-ended, cu care se pot juca liber, nestructurat, investim, de fapt, în dezvoltarea pe termen lung a micuților.

Siguranța trebuie să fie pe primul loc. Să cumpărăm numai jucării certificate.

Jucăriile de calitate slabă sunt, evident, mai puțin rezistente și se vor strica repede. Să nu uităm că copiii nu sunt prea blânzi cu jucăriile lor, ci trag de ele, le supun la tot felul de teste și este important să ne asigurăm că nu se vor rupe și nu vor ajunge la gunoi dupa o singură folosire. Piesele se pot desprinde ușor și devin chiar periculoase pentru sănătatea celor mici. De aceea, vă recomand ca, în loc să cumpărați 10 jucării de calitate îndoielnică doar de dragul de a le cumpăra, să investiți într-o jucărie durabilă, de care copilașul se va bucura mai mult timp și care poate fi chiar folosită ulterior de următorul copil sau dăruită/vândută altcuiva. Jucăriile cu viață lungă contribuie și la protejarea mediului, un alt lucru la care ar trebui să ne gândim mai des pentru că este practic parte din viitorul copiilor noștri.

Jucăriile de calitate, realizate cu grijă și conform unor standarde de către producători autorizați și certificați, conțin materiale sigure pentru cei mici, inclusiv materialele folosite pentru lipirea pieselor. Jucăriile de calitate slabă sunt realizate de cele mai multe ori din materiale periculoase, cum ar fi lipiciul folosit pentru unirea diferitelor piese. Mai ales la vârste fragede, știm cu toții că copii au tendința să bage în gură jucăriile, să testeze gustativ materialele și trebuie să fim atenți ce jucării le punem la dispoziție astfel încât să fie sigure și de calitate. Producării certificați de jucării testează jucăriile în laboratoare specializate și folosesc mai ales materiale naturale, netoxice pentru micuții care vor să le “guste” în joaca lor.

Sursa foto

Calitate sau cantitate?

Într-adevăr, jucăriile de calitate sunt mai scumpe, dar nu pierdem mai mulți bani, de fapt, atunci când cumpărăm jucării multe de calitate slabă care ajung la gunoi sau uitate în dulap? Eu privesc alegerea fiecărei jucării ca pe o investiție pe termen lung în dezvoltarea și fericirea copiilor mei. Vă recomand și vouă să alegeți înțelept, să nu faceți cumpărături din impuls și să cheltuiți banii pe baza unor criterii clar definite. Ajută foarte mult dacă pregătim o listă cu jucăriile pe care vrem să le dăruim și să ne impunem să nu cumpărăm nimic din afara listei. Pentru a nu regreta alegerea făcută, puteți investi puțin timp în cercetare, vedeți ce opțiuni sunt disponibile pe piață, comparați diferite jucării înainte de a le adăuga în coș.

Mai puține jucării înseamnă uneori copii mai echilibrați și mai fericiți. Mai puține jucării înseamnă însă și mai mult timp petrecut de noi să găsim jucăria perfectă pentru ei. Să ținem minte asta atunci când cumpărăm următorul cadou de Crăciun sau pentru orice altă ocazie. Sper că argumentele de mai sus vă vor ajuta așa cum m-au ajutat și pe mine în luarea celor mai bune decizii atunci când vine vorba de jucăriile pentru micuții noștri.

Creează-ți cartea senzorială