Categories
Uncategorized

“Copiii pot să gătească!” – 6 motive pentru care am scris un eBook cu 6 rețete, despre primirea celor mici în bucătăriile celor mari.

“Copiii pot să gătească!” – 6 motive pentru care am scris un eBook cu 6 rețete, despre primirea celor mici în bucătăriile celor mari.

~ Am creat pentru comunitatea Mukibooks un ghid relaxat al părinților care vor să-i implice pe cei mici în pregătirea meselor și să le construiască o relație frumoasă cu ingredientele, gătitul și mâncarea – iar feedback-ul părinților a fost copleșitor și emoționant. ~ 

”Haide, du-te la joacă, ești copil, n-ai ce să cauți în bucătărie!” • ”Când o să fii la casa ta, o să ai tot timpul să gătești și să trebăluiești” • ”Lasă că face mama, tu du-te și citește ceva sau fă-ți lecțiile!”

Dacă îndemnurile de mai sus vă sună cunoscute înseamnă că, la fel ca mine, faceți parte din acea categorie de copii pe care părinții și bunicii i-au ținut departe de treburile casnice. Dragii de ei aveau cele mai bune intenții – voiau să ne răsfețe, să ne protejeze de acele activități pe care de multe ori le considerau o corvoadă și să ne ofere timp pentru a învăța și a ne juca. Și rău n-a fost, pe termen scurt, oh nu nu nu: până pe la 15 ani n-am fiert niciun ou, n-am curățat o nicio ceapă și nici n-am spălat vreo tigaie de clătite, iar preparatul unei ciorbe mi se părea o activitate complexă, desprinsă parcă din neurochirurgie, pe care aveam s-o fac, cândva, nu se știe când, când aveam să fiu mare și ”la casa mea”.

Însă dacă în continuare părinții voștri seamănă cu ai mei (iar propria maternitate m-a învățat că părinții dintr-o generație seamănă între ei mai mult decât le-ar plăcea să creadă), înseamnă că pe undeva prin adolescență au început brusc să aibă de la voi diverse pretenții și să vă încarce cu niște responsabilități complet străine. De la ”tu du-te și te joacă” am trecut direct la ”la vârsta asta ar trebui să știi să faci o supă” și de la ”stai liniștită că fac eu” am avansat peste noapte la ”de ce nu știi să fierbi un ou?”. Păi să vedem, oare de ce nu știu?…

Acum înțeleg unde au greșit părinții mei, de altfel fără voie și fără intenție: ar fi trebuit să îmi deschidă ușile bucătăriei mult mai devreme, pe când eram copil și interesul meu față de treburile casnice era maxim; ar fi trebuit să mă ia cu ei printre ingrediente și oale, printre ceapă și tigai, printre linguri, teluri, spatule și făină, să mă lase să curăț un ou fiert și să amestec o compoziție de clătite, să accepte că o să fac mizerie pe jos și o să mă tai la degetul mare, că o să sparg poate un pahar și că pregătirea mesei o să dureze mult mai mult cu mine printre picioarele lor. Ar fi trebuit să îmi dea ocazia să cunosc, experimentez și să iubesc bucătăria – pentru ca și mie, și lor să ne fie ceva mai ușor, ceva mai târziu.

Cu gândul la propria copilărie, dar mai ales la alegerile pe care le-am făcut atunci când am deschis larg ușile bucătăriei mele de adult pentru a-mi primi înăuntru propriii copii – pe Ilinca, de 7 ani, și pe Jacob, de 4 ani și jumătate – am construit pentru comunitatea Mukibooks un eBook gratuit intitulat ”Copiii pot să gătească!”, un ghid relaxat al părinților care vor să-i implice pe cei mici în pregătirea meselor și să le construiască o relație frumoasă cu ingredientele, gătitul și mâncarea. Feedback-ul venit dinspre părinții care deja au citit cartea până acum (deja aproape 1000 de oameni) a fost copleșitor și îmbucurător – sute de mame și tați ne-au scris, fericiți că au primit o asemenea resursă valoroasă. Am primit zeci de poze cu toddleri fericiți în bucătărie, rețete încercate, mese pregătite și amintiri dragi bune de pus la suflet. Așa că astăzi am scris despre cele 6 motive pentru care am construit, de la zero, un eBook cu 6 rețete, despre primirea celor mici în bucătăriile celor mari. Dacă încă nu ați descărcat cartea, articolul de astăzi (care conține și o mulțime de sneak previews din eBook) sigur vă va convinge să o citiți și apoi să le înmânați niște șorțuri vesele celor mai mici bucătari din casa voastră.

1. De multe ori, părinții sunt cei care au nevoie de mai multă pregătire decât copiii când vine vorba de bucătărie – iar acest lucru este firesc și normal.

Discutând mult cu mamele din comunitatea Mukibooks, mi-am dat seama că motivul pentru care părinții sunt reticenți și ezită să-și lase copiii în bucătărie este faptul că se simt… nepregătiți. Gândul că un copil mic și încă neîndemânatic va găti alături de noi într-o bucătărie în care până acum am gătit doar singuri tinde să ne sperie, să ne provoace anxietate și stres. eBook-ul nostru va fi un bun punct de plecare pentru pregătirea celor mari – înainte de pregătirea celor mici.

Copiii mici nu vor găti în ritmul și cu atenția unui adult care știe că, hei, trebuie să taie legumele, să pregătească carnea și să amestece bine totul pe focul iute. Copiii au mâini mici și neîndemânatice, care vor tăia strâmb și vor vărsa făină pe jos. Copiii au un nivel de atenție scăzut, care îi va face să se oprească din amestecat cu telul pentru că au văzut un graur pe pervaz. Copiii încă nu își pot controla sau gestiona foarte bine emoțiile, așa că o nereușită poate genera frustrare, lacrimi sau chiar un tantrum în toată regula. Înarmați-vă cu răbdare, cu timp, cu mult calm, cu o doză serioasă de insensibilitate la mizeria care va lua naștere pe podeaua bucătăriei și cu niște nonșalanță atunci când vine vorba de bălți de apă pe jos și stropi de sos de roșii pe pereți. Respirați adânc și spuneți-vă, iar și iar, că tot ce faceți acum este o investiție care va da roade în viitor.

De exemplu, fiica mea Ilinca are 7 ani și acum poate să facă deja niște rețete de la un capăt la altul – paste cu sos la cuptor, clătite la cuptor, quiche. De asemenea, poate să pregătească micul dejun pentru toată familia, să facă o salată și în general este foarte atentă și ordonată – dar asta nu înseamnă că lucrurile au stat așa de la început. A fost nevoie de multă răbdare și mulți nervi calmați (de ambele părți, și nervii mei, și nervii ei), a trebuit să accept că mâncarea nu iese mereu perfect, că biscuiții vor fi strâmbi și aluaturile necrescute, a trebuit să accept haosul de după și să preiau când ea nu se mai putea concentra. Însă o veste bună este că totul se îmbunătățește cu vârsta, dacă noi continuăm, cu determinare, să îi implicăm pe cei mici. 

Cealaltă veste bună este că mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe și un mop eficient ajută foarte mult.

2. Părinții au nevoie de sprijin și de idei pentru a-și adapta bucătăria la nevoile celor mici.

Nu este nimic mai frustrant pentru un copil primit în bucătărie decât să vrea să facă și el ceea ce fac adulții și să nu reușească din cauza înălțimii sale. Imaginați-vă și voi cum este ca, de la cei 100-120 de cm pe care îi are, un toddler să privească furios în sus la toate lucrurile interesante care se întâmplă și la care nu poate ajunge. Păi normal că se agață de picioarele voastre cu disperare și începe să se tânguie! 

| Citește și: Top 10 cadouri de Paște pentru copii (1-4 ani).

Tocmai de aceea, eBook-ul nostru vine în sprijinul părinților cu idei, ponturi și sfaturi despre cum să transformăm bucătăria dintr-un teritoriu al adulților, într-unul pentru toată familia, de la mare la mic. De la mobila potrivită, la plasarea strategică și eficientă a ustensilelor și veselei, la securizarea bucătăriei pentru ca piticii să poată găti în siguranță, eBook-ul nostru acoperă toate întrebările și nedumeririle pe care le aveți – și oh, le știu prea bine, pentru că le-am avut și eu!

3. De prea multe ori, oferim jucării celor mici, în loc să-i investim cu încrederea că se pot descurca cu ustensile și veselă cât se poate de reale.

Atunci când îi introducem pe cei mici în bucătărie, firesc ar fi să le dăm ustensile pentru gătit cât se poate de adevărate, și nu cuțitașe sau spatule de jucărie – da, învățarea se face prin joacă, dar ei trebuie să simtă că pot ajuta cu adevărat, că se pot implica așa cum o fac și oamenii mari, și nu că le sunt înmânate niște jucării cu ajutorul cărora pot să se prefacă un pic că ne ajută pe-acolo. Bineînțeles, acele ustensile trebuie să fie proiectate special pentru copii sau să aibă formă și caracteristici care să îi ajute pe micuții noștri bucătari, deci nu vă închipuiți că le lăsăm din prima pe mâna cuțitul de Chef al lui Gordon Ramsay.

Din nefericire, la o simplă căutare pe Google după ”ustensile bucătărie copii” nu apare absolut niciun instrument real pentru cei mici, ci doar jucării din plastic sau lemn – ceea ce arată că în România, ca și în multe alte țări de altfel, încă nu înțelegem prea bine importanța implicării copiilor în treburile casnice încă de mici. Pare că nu îi învestim cu încrederea în abilitățile și puterea lor de decizie, pare că nu considerăm că sunt capabili să fie atenți și responsabili – cu alte cuvinte, ce le spunem copiilor noștri este ceea ce ne-au spus și părinții noștri, la rândul lor: ”Tu ești copil, ce știi tu? Locul tău nu este în bucătăria reală, alături de oamenii mari, ci la joacă, alături de jucăriile tale.”

eBook-ul pe care l-am conceput își propune să schimbe această paradigmă și vine spre voi cu o paletă variată, simplă și sigură de produse special proiectate pentru mâinile mici ale copiilor noștri. Bonus, v-am lăsat și câteva link-uri de la magazine online din România, ca să le puteți achiziționa cât mai ușor.

4. Tindem să avem așteptări nerealiste față de activitățile pe care pot cei mici să le facă în bucătărie – sau, dimpotrivă, nu avem încredere că le pot bifa de la vârste atât de fragede.

Știu, știu, știu: sunt atât de mici, nu-i așa? Uneori ni se pare ireal cum nu mai departe de acum doi ani îi aduceam acasă de la maternitate, fragili și somnoroși, iar acum vor să-și facă singuri o tartă cu mere și strigă la noi ”Mă descurc fără mamiiiii!” Uneori ne-ar plăcea să facem noi tot și să-i ferim de toate lucrurile, dar adevărul este că prichindeii aceștia sunt mai rezistenți și mai descurcăreți decât avem noi impresia. Sunt o mulțime de activități pe care ei le pot face în bucătărie chiar înainte de a împlini un an, așa că trebuie să tragem aer în piept și să le oferim încrederea și deschiderea pentru ca ei să învețe, explorând.

eBook-ul nostru vă prezintă, clar și schematic, care sunt activitățile pe care prichindeii le pot bifa înainte de un an, după un an, la doi ani și la trei ani. Dincolo de toate aceste liste (care sunt, bineînțeles, orientative) este important să înțelegem că fiecare copil este diferit, fiecare va avea propriul său ritm și propriile preferințe, unii vor fi atrași mai mult spre gătit și bucătăreală, alții mai puțin. Jacob, fiul meu, a început să fie interesat de gătit pe la 2 ani, în timp ce Ilinca, fiica mea cea mare, nu se dădea dusă din bucătărie la 15 luni. 

| Citește și: Diversificare, mofturi la masă şi echilibru în farfurie: mic ghid pentru părinții care visează la mese fără stres şi fără scandal.

5. Lacrimile și tantrumurile celor mici ne scot din zona de confort – avem nevoie de o strategie pentru a trece prin ele cu blândețe și respect.

Când vine vorba despre lacrimi, crize de nervi și furie, din nou aș vrea să vă asigur: sunt complet normale. Sunt firești. Nu sunteți niște părinți răi doar pentru că toddlerul vostru jelește amarnic făina care i-a căzut pe haine și nici nu ați greșit pentru că s-a lovit cu o lingură peste degete și plânge de parcă și le-ar fi prins în ușa frigiderului. La vârste fragede, cei mici nu au puterea de a-și recunoaște, gestiona și controla emoțiile, așa că orice frustrare (”Nu pot tăia acest cartof și asta mă enervează! Oul ăsta fiert nu se curăță bine și îmi vine să-l arunc pe geam, ba chiar asta o să și fac! Nu pot scoate sâmburele de portocală din suc, așa că o să arunc tot sucul pe podea de nervi!”) poate duce rapid la o criză de furie.

eBook-ul nostru vă va pregăti pentru accidentele care vor avea loc în bucătărie, pentru crizele de furie și de nervi prin care cei mici vor trece, pentru stresul și presiunea pe care câteodată le veți resimți – și, repet, este normal și firesc să treceți prin toate aceste etape.

6. Copiii au nevoie ca ei să dețină controlul.

Acesta este, de fapt, principalul motiv pentru care de multe ori cei mici sunt furioși sau pornesc cele mai zgomotoase și năucitoare crize de nervi și lacrimi: au nevoie să știe că uneori dețin și ei controlul. Să fim realiști: copiilor nu le place ca adulții să-i ia în bucătărie și să le spună la fiecare pas ce să facă (unde-i distracția din toată povestea asta?!). De exemplu, ambii mei copii fug cu disperare atunci când încep să le spun ce să facă, dar sunt foarte încântați să aibă ei diverse inițiative prin casă – astăzi de dimineață, băiețelul meu Jacob a luat eBook-ul ”Copiii pot să gătească” și i-a explicat tatălui său că vrea să prepare ceva de acolo.

Ce îmi doresc să transmit, de fapt, cu acest eBook, este că după ce noi le arătăm ce pot face în bucătărie, dacă au mediul pregătit și relaxare din partea noastră, la un moment dat cei mici vor începe singuri să gătească – pentru că le va plăcea, pentru că se vor bucura, pentru că gestul le va da încredere și senzația de control. Ceea ce eu vreau să ofer este, de fapt, un set de instrucțiuni, sfaturi și idei pentru părinți, dar mai ales un set de rețete care să fie complet ale copiilor – nu doar să ”îi ajute” pe părinți la bucătărie, ci să le poată face singuri, descurcăreți și independeți.

Dincolo de ce am povestit eu aici, despre ce spun studiile și despre ce spun mamele din jurul vostru, un lucru cred că trebuie să-l reținem cu toții: treaba noastră pe lume este să-i formăm pe ei. Să le oferim tot ce putem pentru ca ei să crească, să exploreze, să cerceteze, să privească lumea cu mirare și curiozitate, să zboare și să cucerească toate vârfurile pe care le visează. Pentru asta, uneori este nevoie să-i învățăm lucruri importante: să fie buni, empatici, curajoși. Alteori este nevoie să-i învățăm lucruri mai… mărunte: să toarne lapte peste făină și ou, să stoarcă o portocală, să ungă o felie de pâine cu unt. Dar toate, absolut toate, vor forma niște oameni mari și puternici din niște copilași care astăzi depind cu totul și cu totul de noi.

eBook-ul îl puteți descărca gratuit de aici.

Surse foto: Pexels, How we Montessori, Montessori in real life, The Kavanaugh Report.