Categories
Parenting

Copiii și expunerea solară – câteva reguli simple pentru a-i proteja de soare pe timp de vară, fără să o luăm razna de la stres și agitație

Copiii și expunerea solară – câteva reguli simple pentru a-i proteja de soare pe timp de vară, fără să o luăm razna de la stres și agitație

Am redactat alături de Dr. Georgiana Gheba, medic rezident dermatolog, un scurt ghid despre protecția solară a copiilor, făcută corect și eficient, dar și despre protecția noastră, a părinților, de gândurile mai puțin însorite și vacanțele cu panică și tensiuni

Soarele nu ar trebui să ne sperie – și totuși o face. Dacă mă gândesc la numărul uriaș de mame care postează deja alarmat pe grupurile de suport pentru părinți ”Eu cum îl protejez pe bebe de lumina soarelui?!” aș spune că săracul soare a devenit, în ultimii ani, inamicul public numărul unu al părinților, din mai și până în septembrie. Dintr-o generație care a crescut prăjindu-se la Năvodari și Eforie fix între orele periculoase (cine își amintește senzația aceea familiară de piele arsă și usturătoare pe care o aveam la finalul unei zile în care ora 15 ne prinsese bronzându-ne pe plajă, ehehei, ce amintiri!), ne-am transformat peste noapte în părinți îngrijorați, care analizează UVA și UVB, care caută haine cu protecție solară și care compară filtrele chimice și cele minerale. Când oare am trecut de la verile fără griji la panica SPF-ului?

Dincolo de mine să minimizez riscurile expunerii prelungite la soare. Am doi copii de 7 ani și de 4 ani pe care mi-am promis să nu fie nevoie să-i dau cu iaurt rece pe pielea înroșită brutal, cu bășici dureroase, cum mi se întâmpla mie când eram de vârsta lor. Adevărul este că mamele din ziua de azi nu se panichează degeaba: numărul de cazuri de cancer de piele a crescut, iar principala cauză este considerată expunerea la soare. 

Așa că în prag de vară, am vrut să aduc niște lumină în jurul acestui subiect și să descoperim împreună cum să ne protejăm copiii de soare, fără să exagerăm și să cădem pradă gândurilor negre, grijilor și anxietății. Am apelat la Dr. Georgiana Gheba, medic rezident dermatolog, pentru a pune cap la cap un ghid despre protecția solară care sper să vă răspundă la toate întrebările, să clarifice și să ofere un plan simplu pentru zilele calde ce vor urma. Pentru că joaca afară trebuie să continue, iar noi, părinții, merităm să ne bucurăm de vacanță la fel de mult ca micuții noștri.

Un mare ”Da!” soarelui.

Lumina și căldura soarelui sunt esențiale pentru viață. Expunerea la soare crește durata de viață și fertilitatea, ne ajută să dormim mai bine și să ne trezim energici, sprijină sistemul imunitar și menține sănătatea osoasă datorită sintetizării Vitaminei D în organism. O oră pe care ne-o petrecem zilnic afară, la lumina soarelui, va regla în corpurile noastre producția de melatonină, hormonul care normalizează ritmul circadian – acel ceas biologic intern, care influențează activitatea creierului și a hormonilor, dar și schimbările fizice, mentale și comportamentale. În plus, faptul că stăm la soare ne ajută semnificativ și pielea – potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, soarele ajută în cazul afecțiunilor de piele precum psoriazisul, eczema sau icterul.

Am vrut să încep cu această pledoarie pentru soare bazată pe informații și cercetări cât mai obiective (chiar vă invit să treceți prin studiile și articolele din linkurile de mai sus) pentru că mi se pare important ca, în haosul știrilor și postărilor pline de panică și anxietate pe care o să le descoperim online, să nu uităm de lucrurile simple și importante: soarele nu este un pericol de care trebuie să ne temem, nu este ceva de care trebuie să ne ferim cu disperare, iar zilele de vară nu trebuie să fie un coșmar. O să continui cu o doză de subiectivism cât se poate de matern: copiii iubesc să stea afară și să se joace la soare. Zilele lungi de vară sunt minunate ocazii pentru ca ei să exploreze, să stea în natură, să se urce în copaci și să construiască zeci de castele de nisip, să culeagă scoici pe plajă și să caute mărgean pe malul mării. Dacă ies afară zilnic câteva ore, cei mici vor fi mai liniștiți, mai echilibrați, vor avea mai puține tantrumuri, vor mânca mai cu poftă și vor adormi mai repede. Copiii iubesc vara. N-are niciun rost să le luăm această bucurie – sau ne luăm nouă bucuria de a-i privi.

Un mare ”Nu!” soarelui fără limite.

Adevărul este clar și de neignorat: incidența cancerului de piele a crescut constant în ultimii ani. În prezent, la nivel mondial, sunt depistate în fiecare an între 2-3 milioane de cazuri de cancer de piele non-melanom și în jur de 130.000 de cazuri de melanom, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În timp ce alte tipuri de cancer scad datorită progreselor în prevenire și detectare, cazurile de cancer de piele cresc. ”Oricine poate face cancer de piele”, ne-a povestit Dr. Georgiana Gheba, medic rezident dermatolog. ”Persoanele cu cea mai mare probabilitate sunt cele cu pielea foarte albă, blonzi sau roșcați, dar acest lucru se poate întâmpla și celor cu pielea mai închisă, deși riscul este mai mic. Riscul există și pentru persoanele care au mai avut cancer cutanat, ei sau membri ai familiei lor familie, dacă lucrăm sau locuim într-un climat cu mult soare, dacă mergem la solar sau am avut de-a lungul vieții arsuri severe. Și prezența a numeroase alunițe (peste 25-30) poate fi un indicator relevant”.

”Lasă copilul în pace, ai mei nu m-au dat niciodată cu cremă de protecție solară, eu stăteam toată ziua pe plajă, de la 8 dimineața și până apunea soarele, și uite, n-am nimic!” Dacă aș fi primit o sticlă de cremă cu SPF de fiecare dată când am auzit acest discurs vara, pe plajă, aș fi avut astăzi un stoc suficient care să le ajungă copiilor mei – și copiilor lor! – pentru toată viața. Este tentant să facem astfel de afirmații – și eu le gândesc, de multe ori, când le pun pălăriile de soare pe cap celor mici și când oprim joaca pe plajă undeva pe la orele 10 – dar adevărul este mult mai complex.

|Citește și: Dilemă: scoatem copiii afară zilnic, chiar și când vremea este capricioasă?

”Daunele cauzate de ultraviolete în timpul copilăriei și adolescenței cresc semnificativ riscul de cancer cutanat. În timp, acestea practic se adună: cu cât ești mai expus, cu atât riscul este mai mare. Pacienții care vin la dermatologie prezintă, sub o formă sau alta, expresia pe piele a expunerii prelungite la ultraviolete, de exemplu: foto-îmbătrânire, pete hiperpigmentare, keratoze actinice, diverse tipuri de cancere cutanate. Deci, soarele era nociv și acum 20-30 de ani, dar nu se vorbea atât de mult despre acest aspect. Sigur că, acum, stratul de ozon s-a subțiat, iar indicele UV a crescut în timp”, explică Dr. Georgiana Gheba celebrul mit ”uite, eu n-am pățit nimic”.

Dincolo de acest ”worst case scenario” al cancerului de piele, expunerea prelungită la soare vine și cu niște consecințe pe termen scurt care, deși nu sunt la fel de impunătoare precum melanomul, ne pot strica vacanța: insolație, deshidratare, febră, dureri de cap, stări de greață, vomă, arsuri dureroase, bășici usturătoare.

Concret: cum protejăm copiii de soare, corect și echilibrat?

1. Expunere controlată și înțeleaptă.

Haideți să repetăm împreună: zilele în care mergeam la plajă de la răsărit până la apus, ne tolăneam pe cearșaf și sfârâiam la soare până ne făceam crocanți și arămii (sau de un roșu violent, în cazul celor cu pielea deschisă la culoare) au trecut. Sunt în spatele nostru. N-au fost o idee bună, n-am știut mai bine, n-am avut acces la informații, dar acum avem și putem lua decizii mult mai înțelepte. ”Copiii trebuie expuși la soare cât mai puțin, indicat ar fi dimineața până la ora 10 și după-amiaza după ora 17, la umbră, cu fotoprotecție și îmbrăcăminte adecvată. Ar trebui să încercăm, pe cât putem, să respectăm aceste aspecte”, recomanda Dr. Georgiana Gheba.

2. Cremă de protecție solară aleasă adecvat.

Marketingul poate să păcălească și pe cei mai vigilenți și documentați părinți – am văzut adeseori pe plajă mame care aplicau bebelușilor cremă cu factor de protecție 15 sau 30 sau loțiuni și uleiuri care de obicei sunt recomandate pentru după plajă – acelea nu au sub nicio formă rol de protecție, ci mai degrabă hidratează și alină o piele uscată, care a fost expusă luminii toată ziua.

Ce cremă de plajă să folosim? Pentru protecție solară copii, Dr. Georgiana Gheba recomandă creme cu factor de protecție 50+, creme cu spectru larg (care să aibă, așadar, și protecție anti-UVA), care să fie reaplicate la fiecare 2 ore. ”Orice formă de cremă de protecție solară preferă ei să aplice mai în joacă, mai în serios: cu pompiță, spray, sub formă de spumă”. Ce folosim pentru protecție solară bebeluși și copii mici? ”Indicată în intervalul de vârstă 6 luni – 3 ani este folosirea cremelor de protecție cu filtre minerale, pentru că au un potențial iritativ mai mic. Sub 6 luni, de obicei, nu este indicat să folosim cremă de protecție solară, se pune accent pe alte metode de protecție, iar bebelușii nu trebuie expuși direct la soare. Pielea lor este extrem de vulnerabilă la expunerea directă la soare, pentru că melanina abia se formează și ea este cea care oferă protecție împotriva lui. În anumite cazuri putem aplica puțină cremă cu palmele noastre în zonele expuse – față, mâini, picioare”, a explicat Dr. Georgiana Gheba.

3. Grijă mare la produsele artizanale – natural nu înseamnă neapărat eficient.

Este bine să avem mare grijă la întreaga gama de produse pentru protecție solară preparate artizanal și promovate ca fiind organice, naturale, bazate pe plante sau pe uleiuri esențiale. Într-adevăr, o mare parte dintre aceste creme pe care le putem găsi pe piață se bazează pe protecția naturală UVB pe care plantele o oferă, însă aceasta este foarte redusă – acel SPF care apare în mod natural în unele ingrediente nu depășește factorul 5-10. ”Depinde foarte mult de cum sunt făcute acele produse. Este destul de greu ca o cremă de protecție solară să fie stabilă într-o compoziție handmade”, ne-a povestit Georgiana.

Personal, aș păstra untul de cocos pentru băile lungi pe care le fac eu când n-am copiii pe lângă mine (haha, ce glumă bună), și uleiul de morcovi pentru gătit – vă recomand și vouă să pariați întotdeuna pe creme care sunt avizate, certificate, care vin la pachet cu review-uri și recomandări de la persoane de încredere, pentru realizarea cărora s-au făcut studii și teste în masă. Pielea celor mici este prea importantă ca să o dăm cu uleiuri pentru salată și cu unturi anticelulitice.

4. Îmbrăcăminte care să acopere cât mai mult și haine cu protecție UV.

”Eu doresc să pun accent, pe lângă crema de protecție solară cu factor de protecție 50+, cu spectru larg (adică și protecție anti-UVA), reaplicată la 2 ore, pe îmbrăcămintea specială, notată cu UPF (Ultraviolet Protection Factor) – închisă la culoare, țesătură densă – dar și pe o pălărie. Este indicat ca sub vârsta de 10 ani copiii să folosească ochelari de soare adecvați cu protecție UV, marcați CE. Dacă nu îi suportă, măcar o pălărie cu margini late”, ne-a spus Dr. Georgiana Gheba. Partea bună la această îmbrăcăminte cu protecție UV este că ușurează foarte mult sarcina noastră, a părinților – nu trebuie să alergăm copiii pe plajă ca să îi dăm cu cremă, nu trebuie să o reaplicăm la fiecare 2 ore, nu irită, nu le intră în ochi, nu se scurge prin apă. Este perfectă mai ales pentru părinții care au toddleri atomici.

|Citește și: Copiii mici și ecranele în era digitală: cât de mult îi expunem la tehnologie?

Când nu suntem la plajă, dar tot vrem să îi protejăm pe cei mici, este bine să apelăm la haine subțiri, din materiale văratice (bumbac subțire, in, muselină), cu mâneci lungi și pantaloni lungi – o variantă foarte ușoară pentru a sări peste utilzarea cremei cu protecție solară pe brațe și picioare. ”Sunt multe variante de îmbrăcăminte comodă pentru cei mici; indicat ar fi cu mâneci lungi și pantaloni lungi. Acum, având și eu un copil de 3 ani, știu cât de greu este să îi convingem să se îmbrace cu ce vrem noi, dar nu este imposibil. Gotta try all mom skills!”, povestește Dr. Georgiana Gheba.

5. Încredere: să știm ce avem de făcut în cazul unei urgențe.

De când sunt mamă, nimic nu îmi oferă mai multă încredere decât să știu că în caz de ceva, sunt pregătită. Că știu ce am de făcut. Că știu ce plan de acțiune trebuie să urmez. Îmi amintesc și acum serile când mă întorceam acasă de la plajă, roșie și arsă, cu pielea furioasă și uscată, și remediile băbești care mi se aplicau când eram mică. Nu cred că o să uit vreodată cât de slăbită m-am simțit când am făcut insolație, tot vara la mare. 

Așadar, ce trebuie să facem cu un copil afectat de expunerea ridicată la soare? ”Atunci când copilul este slăbit, nu poate sta pe picioare, are febră mare (40 grade), dureri puternice, este necesar un drum la doctor. Acasă se poate administra un antiinflamator și cremă reparatoare solară sau o cremă tip Cica- (Cicaplast, Cicalfate, Cicaderm, Cicatrizin)”, recomandă Dr. Georgiana Gheba.

6. Explicații peste explicații. Și apoi încă o explicație.

Să fim sinceri: cea mai mare problemă atunci când vine vorba despre protecția copilului de soare este, de multe ori… chiar copilul. Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, și este extrem de frustrant să alergi un toddler furios pe plajă ca să îl dai cu cremă sau să îl convingi să îmbrace o bluză cu protecție UV când el declară că o urăște pentru că are dalmațieni pe ea (deși cu o zi înainte iubea dalmațienii). Important este să ne stabilim din start un set de reguli non-negociabile în ceea ce privește expunere soare copii și apoi să le explicăm, iar și iar, celor mici.

”Mă iau pe mine ca exemplu, cu al meu toddler”, povestește Georgiana Gheba. ”Este foarte greu, recunosc, mai ales pentru că el vede majoritatea copiiilor de pe plajă fără nicio protecție anti-UV, dar mereu îi explic consecințele expunerii la soare. El are o mașină roșie pe care i-o dau exemplu, îi spun că are arsuri solare pentru că nu a folosit cremă de protecție solară. Acum facem totul ca pe o joacă și cât am fost plecați la mare el era doctorul familiei și ne aplica SPF”.

La noi în familie există 3 reguli de la care nu ne abatem: pălăriile de soare NU se negociază, le purtăm mereu, fără excepție; stăm la umbră cât mai mult – da, da chiar și la mare; folosim haine lungi și largi, din materiale naturale. Dar cel mai important: și noi, părinții, respectăm fix aceleași reguli ca și ei copiii – este mult mai simplu pentru ei să imite un comportament des întâlnit în familie decât să adere la ceva ce oprinții le spun, dar nu pun în practică ei înșiși. Explicațiile funcționează, puterea exemplului funcționează – iar când nimic nu funcționează, o cafea cu gheață sau un prosecco rece (pentru părinți, nu pentru cei mici, evident) pot face minuni psihicului într-o zi toridă de vară.

Să ne luăm verile înapoi!

Știți ce e mai rău decât să ai un copil care nu a fost dat cu o cremă de protecție solară fix la 2 ore sau care a stat pe plajă până la ora 10 și un sfert într-o dimineață? Vă spun eu: un copil stresat în permanență de părinții lui și mai stresați, care o să iasă din vacanță epuizați și tensionați. Haideți să renunțăm la ”Oare l-am dat cu suficient de multă cremă? Oare l-am dat cu prea multă cremă? Oare am uitat să îl dau la subraț, pe partea stângă, sau pe degetele de la picioare? Aoleo, s-a făcut 10, să fugim de pe plajă, repede, repede!!” – și haideți să ne luăm înapoi verile lungi, cu zile leneșe.

La final de articol, sfatul meu, după aproximativ 6 veri în care am fost la mare cu cel puțin un copil mic, este să vă documentați atent, să vă informați responsabil, să vă alegeți un set de reguli potrivite pentru familia voastră, să vă țineți de ele și în rest să vă bucurați de zilele lungi de vară alături de copii. Verile trec prea repede ca să ni le petrecem în stres și agitație.

Sursa foto: pexels.com, Totul despre mame.