Categories
Dezvoltarea copilului Jucarii

Cum alegem cadoul perfect pentru un bebeluș sau un copil mic? (0-4 ani)

Cum alegem cadoul perfect pentru un bebeluș sau un copil mic? (0-4 ani)

“Am un botez săptămâna viitoare și habar n-am ce cadou să aduc pentru cel mic!” – ”Vine ziua finului meu care are de toate, și jucării și cărți și haine, oare ce i-aș putea cumpăra?” – ”N-am copii, așa că de fiecare dată când trebuie să iau cadou unui băiețel sau unei fetițe simt că o dau în bară și cumpăr mereu lucruri nepotrivite sau plictisitoare”. 

Lumea se împarte în acei oameni care au copii și acei oameni care n-au copii – iar tuturor le este FOARTE greu să găsească cadourile perfecte pentru copiii din jurul lor. Înainte să fiu mamă, am bifat toate gafele posibile: am cumpărat puzzle-uri complicate pentru nou-născuți, cărți cu pagini subțiri și text mult unor bebeluși care de-abia făcuseră primii pași și nenumărate haine nepotrivite ca mărime sau croială (mă uit la voi, rochițe cu 1000 de volănașe complet nepractice, dar a-do-ra-bi-le). După ce am devenit mamă, am început să mă pricep mai bine, dar m-am lovit de altă problemă: ce să iau din miile de produse de pe piață, care – ce convenabil! – absolut toate se declară a fi educative, captivante și amuzante.

Cu gândul la toți cei care ar prefera să rămână la muncă peste program încă 8 ore decât să caute un cadou pentru copii am pus cap la cap 10 sfaturi, sugestii și idei pentru alegerea darului perfect. Articolul de mai jos își propune să răspundă la acele întrebări teribil de stresante, cum ar fi: Ce cadou să cumpăr unui bebeluș sau unui copil mic? Cu ce dar să mă duc la botezul de duminică sau la tăierea moțului de săptămâna viitoare? Cum să aleg? Cum să nu dau greș cumpărând ceva complet neinspirat? Cum să merg la sigur cu următorul cadou? Cum să iau ceva memorabil, de care copilul chiar să își aducă aminte peste ani și ani? Luați un creion și o foaie de hârtie, începem lecția.

|Citește și: Top 10 cadouri pentru copii (1-4 ani) 

1. Alegeți cadouri potrivite pentru vârsta și dezvoltarea copilului.

Ah, dacă aș fi primit un bănuț de fiecare dată când copiii mei au primit jucării mult, mult peste nivelul lor, care se adresau unor vârste mai mari! Și de fapt, de ce să arunc vina doar pe alții când eu însămi, înainte să fiu mamă, am bifat niște puzzle-uri destul de complexe dăruite unor nou-născuți care nici nu-și țineau capul drept sau niște jucării de îndemânare care necesitau… prea multă îndemânare pentru vârsta sărbătoritului. Una dintre regulile foarte importante atunci când alegeți un cadou pentru un copil este ca acesta să se poată, totuși, bucura de cadoul primit de la voi – nu să fie frustrat și enervat pentru că este vorba despre ceva foarte complex, care ajunge pe un raft al șifonierului ”pentru mai târziu”. 

O variantă ar fi să vă orientați după vârsta care este de obicei recomandată pe cutie și să nu luați un cadou marcat cu 5+ unui toddler de 3 ani, sau o jucărie recomandată pentru 18 luni unui puști de 4 ani. O altă variantă ar fi să citiți câteva review-uri online sau să căutați produsul respectiv pe YouTube – cel mai probabil veți găsi câteva recenzii detaliate pentru a vă face o idee. Iar dacă nu aveți copii, întrebați un amic care este deja părinte dacă i se pare că acel cadou s-ar potrivi unui copil la vârsta respectivă.

2. Alegeți acele cadouri care vor reprezenta adevărate investiții și care trec proba timpului.

”Vreau să cumpăr ceva special! Nu o jucărie, nu o carte, nu haine, însă ceva memorabil, care să rămână mult timp alături de copil!” – am auzit de multe ori acest gând de la părinții din jurul meu, mai ales când vine vorba de acele ocazii aparte care au loc când copilul este foarte mic: botezul, tăierea moțului sau ruperea turtei. Mulți vor să viziteze o proaspătă mamă care tocmai a venit cu nou-născutul din maternitate și să îi ducă un dar special, ceva dincolo de body-urile de bebeluș și zornăitoarele simpatice. Mi s-a părut întotdeauna o idee minunată să oferi un cadou-investiție, un cadou ”statement”, ceva ce poate fi folosit ani la rând, poate transmis mai departe fraților sau surorilor, și apoi păstrat cu drag în cutia cu amintiri.

Acesta a fost, de fapt, unul dintre gândurile pe care le-am avut atunci când am cusut primele cărți senzoriale Mukibooks – dincolo de latura lor educativă și captivantă, dincolo de ajutorul pe care ele îl oferă părinților atunci când merg cu cei mici la restaurant, când călătoresc cu mașina, trenul sau avionul, dincolo de motricitate fină și dezvoltare cognitivă. Am vrut ca bebelușii și copiii mici să poată primi un cadou personalizat unic, cusut fix pentru ei, cu pagini alese în funcție de plăcerile și pasiunile lor, un camarad alături de care să își petreacă momente prețioase ani la rândul, de care să se atașeze și pe care să îl privească cu drag și mai târziu, când vor fi deja prea mari pentru vechea și devotata lor carte senzorială. Un cadou personalizat cum este cartea senzorială Mukibooks (unii oameni folosesc termenul ”quiet book”) este o investiție pe termen lung și un dar valoros.

3. Alegeți materiale calitative, sustenabile, durabile.

Știu, știu, oameni suntem, iar momentul în care intrăm într-un magazin de jucării cu sute de produse care ne înconjoară ne trezește niște amintiri din propria copilărie în care, să recunoaștem, n-am avut acces nici la o zecime din lucrurile la care au acum acces cei mici. Ne vine să cumpărăm tot ce vedem mai colorat, mai zgomotos, mai atrăgător, dar ultimul lucru pe care și-l doresc niște părinți este încă o jucărie de plastic care se strică în maxim două săptămâni de care să se împiedice prin sufragerie. 

De exemplu, puteți alege dintr-o paletă largă de jucării din lemn pentru copii sau materiale Montessori din lemn – sunt adevărate investiții în dezvoltarea lor pe termen lung, sustenabile și prietenoase cu mediul. Au un lifespan mai mare, pot fi folosite perioade mai lungi de timp pentru că sunt mai rezistente și n-au mecanisme care să se strice când dă toddlerul de pământ cu ele, furios pentru că voia șosețelele roșii, nu pe cele albastre – avem acasă niște jucării din lemn care au aparținut soțului meu și care ar putea lejer să fie folosite și de copiii copiilor mei, la cât de bine se păstrează. 

Mergând pe aceeași linie, dacă vreți să cumpărați îmbrăcăminte, optați pentru acele haine calitative, din materiale naturale, cum ar fi bumbacul organic, lâna merino, inul, mătasea, bambusul sau pentru haine tehnice, perfecte pentru drumețiile micilor exploratori. Evitați materialele plăsticoase care supraîncălzesc și nu lasă corpul să respire.

4. Ecuația cadoului perfect.

După ani de zile în care am sfătuit niște sute de părinți în ceea ce privește cadoul perfect pentru copiii lor, aș putea spune că am ajuns la ecuația simplă a cadoului ideal. Cadoul ideal este intersecția mulțimii cadourilor care îi plac copilului foarte mult cu mulțumea cadourilor care le plac părinților săi foarte mult – cu alte cuvinte, când vorbim despre cadouri copii 1 an sau daruri perfecte pentru toddleri, trebuie să avem grijă ca ceea ce cumpărăm să încânte și copilul, dar și părintele. Iar cea mai simplă variantă este să confirmăm dinainte cu părinții dacă ceea ce vrem noi să luăm primește aprobarea lor. 

O amică de-a mea care, la momentul respectiv, nu era încă mamă, a cumpărat un set uriaș de oje colorate pentru fetița de 5 ani a unor prieteni, fără să știe că subiectul ojelor și al manichiurii era extrem de dezbătut în casa acestora: fetița voia și ea să aibă unghiile vopsite cu ojă colorată, precum colegele ei de grădiniță, în timp ce părinții erau ferm împotriva acestui lucru, considerând că este încă prea mică. În acest context, cred că vă dați seama cât de ca nuca-n perete a picat cadoul prietenei mele.

5. O chetă cinstită poate fi o soluție excelentă.

”Îmi doresc să ofer un cadou special, ceva mare, important, ceva ce știu că acei părinți chiar își doresc pentru copilul lor, dar am un buget limitat și nu îmi permit să cumpăr așa ceva”. Dacă aceasta este și situația voastră (și hei, este situația tuturor, mai ales dacă avem în calendar, în acea perioadă, încă 3 nunți și 2 botezuri!), cea mai bună variantă este să vă grupați cu alți câțiva prieteni, să puneți banii la comun și să luați împreună acel cadou din partea tuturor. Bugetul va fi respectat, cadoul va fi primit cu bucurie, toată lumea va fi fericită.

De multe ori clienții noștri Mukibooks îmi povestesc că fix așa au procedat: visul lor era să ofere, la botezul unui bebeluș, o carte senzorială Mukibooks, dar pentru că nu își permiteau să o cumpere la momentul respectiv, și-au unit forțele cu încă un prieten și au făcut împreună un cadou personalizat minunat. Multe mame îmi scriu că, de ziua copiilor lor, și-au instruit rudele și prietenii să le cumpere neapărat o carte Muibooks – pare că este unul dintre cadourile foarte des oferite la aniversarea primului an de viață. Și, de ce să nu fim sinceri, și eu am în casă o mulțime de lucruri pentru copii pe care le voiam și pe care le-am primit în urma unor chete cinstite: turnul de învățare așa a ajuns în bucătăria noastră, acum trei ani.

|Citește și: Cum oferim copilului o carte senzorială?

6. Alegeți cadouri educative, care chiar să-l ajute pe copil.

De câțiva ani am început să fiu foarte strictă în ceea ce privește cadourile care intră în casa noastră și să cer spre aprobare absolut orice dar vor primi copiii mei. Poate pare un gest exagerat din partea mea și poate că mulți o să mă considere un pic cam ”control freak”, dar adevărul este că am observat cât de calmi, echilibrați și atenți sunt copiii atunci când nu au în permanență în jur un munte de jucării stridente care să îi distragă și să le strice concentrarea. De când copiii erau mici am început să merg pe principiul mai puțin, mai bun, mai util, mai educativ, să ofer jucăriile prin rotație, să nu le dau animale dubioase din plastic cu 5 lumini și 10 butoane care îi agită în loc să îi învețe. Vă recomand să vă îndreptați către jucării Montessori, jucării Waldorf, jucării STEM, către jocuri și activități educative, care îi stimulează și îi ajută să învețe prin joc.

7. Personalizați cadoul respectiv.

Un cadou personalizat este un gest minunat, atent și care mereu, mereu se bucură de un real succes. Fie că este vorba de un ceas cu gravură, un medalion cu un mesaj personal, o agendă frumos lucrată, cu numele destinatarului pe ea, tuturor ne place să primim daruri care să fie unice, să fie lucrate pentru noi și doar pentru noi. Copiii ne seamănă mult din acest punct de vedere, iar un cadou personalizat, cu numele lor pe el, o să îi emoționeze și o să-i bucure.

Tocmai de aceea, în primele etape ale micului nostru business de familie, am decis că pe coperta cărților senzoriale Mukibooks trebuie să stea cusut numele copilului care va primi acea carte. De fiecare dată ne notăm cu atenție numele copilului, iar mama mea îl coase cu drag, literă cu literă, transformând cartea noastră cu jocuri și activități într-un cadou cald, viu, cu personalitate, care va fi iubit și purtat peste tot de copilul care o primește. Iar când spun peste tot, chiar mă refer la ”peste tot” – avem fotografii trimise de clienții noștri cu cărțile Mukibooks din America până în Europa și din Africa în Asia.

8. Copiii au un alt sistem de valori față de adulți.

De multe ori, principiul ”cât dai, atâta face” funcționează de minune atât în cazul adulțior, cât și în cazul celor mici. Însă pe de altă parte, copiii sunt… copii. Se bucură la stimuli tipici copiilor, își pot găsi fericirea într-un băț și două pietre, iar cadoul scump și pretențios cu care poate v-ați prezentat la ziua unui toddler vesel și energic, crezând că ați dat lovitura, va rămâne uitat într-un colț pentru că pur și simplu nu îl interesează. Faptul că o jucărie este scumpă, că are zeci de review-uri pozitive și că 4 influenceri din lista voastră de pe Instagram se jură pe tot ce au mai sfânt că este perfectă pentru copilul lor nu înseamnă că ea va fi cu adevărat perfectă și pentru copilul căruia vreți să i-o oferiți. Așa că evitați să cumpărați cadouri care nu au o conexiune anume cu pasiunile celor mici și încercați să aflați de la părinții acestora ce le place, ce îi bucură, ce preferințe au în ultima perioadă, ce le trezește interesul. 

9. Așteptări realiste: nu toate cadourile vor fi iubite din prima.

Repetați după mine: ”Nu o voi lua personal dacă copilul va fi complet dezinteresat de cadoul pe care i-l fac. Nu mă voi supăra dacă preferă să molfăie ambalajul în loc să se joace și nici dacă o să i se pară că punga de cadou este de fapt cea mai tare chestie din viața lui de până atunci”.

O zi de naștere, fie ea tăiere de moț, rupere de turtă sau aniversare obișnuită, vine la pachet cu multă agitație pentru cei mici. Iar dacă ne așteptăm ca ei să reacționeze la primirea unui cadou ca un adult (”Vaaai, ce frumoasă este rochița aceasta, este fix ce îmi doream, mă duc să o probez pentru că este minunată, mulțumesc!”) șansele ca așteptările noastre să primească o palmă și să se ducă pe apa Sâmbetei sunt foarte mari. De multe ori copiii mei au fost mult mai interesați de ambalaje și cutii decât de cadourile dinăuntru, au descoperit jucăriile respective mult după agitația petrecerii, iar o prietenă mi-a povestit cum toddlerul ei de 2 ani a plâns încontinuu când și-a primit cadoul aniversar pentru că, de fapt, îi era foarte frică de tortul mare de ciocolată din mijlocul camerei. E ok. E normal. Nu o luați personal.

10. Când nu știți ce să alegeți, niciodată nu veți da greș cu o carte. Sau mai multe.

Când vreau să fac un cadou perfect – cumpăr cărți. Când cunosc foarte bine copilul și îi știu preferințele – cumpăr cărți. Când nu cunosc foarte bine copilul, dar vreau să se bucure de cadoul meu – ați ghicit, cumpăr cărți. Nu cred că există cadou mai simplu și mai frumos, care să bucure mai mult piticii și care să-i ajute în dezvoltarea lor armonioasă. Alegeți acele cărți potrivite pentru vârsta lor – așadar, nu texte de câte o pagină pentru copii sub 3 ani – ilustrate fermecător, cu povești frumoase și personaje cu care copiii să se poată identifica.

Tot o carte – însă una atipică, aparte, care are incluse în ea câte 8-10 jucării și activități – este și Mukibooks. Ani la rândul am avut impresia că produsul pe care l-am conceput cu drag este perceput de clienți ca o jucărie sau o culegere de jucării. Nu mică mi-a fost mirarea, în urma unor sondaje printre părinții din comunitatea noastră, să aflu că Mukibooks sunt percepute, mai degrabă, ca niște cărți: cele mai captivante și frumoase cărți de care copiii mici se atașează ani de zile. Bebelușii învață să dea paginile pe cartea lor Mukibooks, copiii învață să ”citească” inventând jocuri de rol cu micile activități din carte, părinții le ”citesc” la rândul lor din Mukibooks povești plăsmuite pornind de la personajele cărții – iată așadar o jucărie de carte, o carte de jucărie, care oferă educație și joc în același timp.

Când sunteți nesiguri  și aveți nevoie de niște înțelepciune de la alți părinți, cel mai bine este să… întrebați. Pe Instagram avem o comunitate de peste 10.000 de părinți care cred în educația blândă a copiilor, în educația prin joc și în respectul față de cei mici – așa că orice gând, idee sau întrebare aveți își poate găsi răspunsul acolo. Dați-ne un semn pe Instagram și cel mai probabil chiar eu vă voi răspunde, cândva între două comenzi pregătite, o gustare pusă la cuptor și niște teme făcute alături de cei mici.