Categories
Parenting

Cum îmbrăcăm corect copii în funcție de temperatura de afară?

Cum îmbrăcăm corect copii în funcție de temperatura de afară?

Acum e caniculă, peste o oră avem furtună. Seara avem în program grindină, după care curcubeu și apoi încă o oră de caldură sufocantă. Pai bine, măi vară, noi cum îi mai îmbrăcăm pe ăștia mici? 

Când îi îmbrăcăm pe copii pentru o ieșire afară, indiferent că este mijlocul verii sau toiul iernii, trebuie să păstrăm în minte un singur cuvânt: confort. Un copil îmbrăcat potrivit și confortabil va fi un omuleț fericit, relaxat, care se poate concentra pe descoperirea naturii, pe joacă și pe activități pentru copii. Așa că încercați să alegeți haine din materiale naturale (lână, bumbac, mătase, muselină, in), de mărimi potrivite pentru cei mici (este în regulă să le luați cu jumătate de număr sau un număr mai mari, pentru că el va crește, dar dacă le luați prea mari nu îi vor mai fi confortabile). Și orice ar spune bunica, soacra, vecina de la etajul 3 și Mihaela de la Contabilitate – nu înfofoliți copiii și nu le puneți o căciuliță pe cap la cea mai mică adiere de vânt. 

Un obicei destul de des întâlnit printre părinți este să îi îmbrace gros pe cei mici, gândindu-se că este mai bine să le fie cald decât frig – de fapt, după ce au trecut de etapa de bebelușie, copiii ar trebui să poarte fix la fel de multe straturi de haine ca și noi, adulții. Așa că o regulă bună este să porniți de la cum vă îmbrăcați chiar voi în perioada asta și ce haine vă fac să vă simțiți confortabil.

În general, bumbacul este un material foarte potrivit și la un preț accesibil – majoritatea hainelor copiilor mei sunt făcute din bumbac, care este excelent pe o vreme uscată și la temperaturi ridicate, dar nepotrivit pentru zilele umede și reci. Când avem temperaturi scăzute, umezeală sau când cei mici au parte de o ieșire foarte activă, care îi face să transpire mult, mai potrivită decât bumbacul este lâna sau anumite materiale sintetice – bumbacul își pierde capacitatea de izolare termică într-un mediu umed, absoarbe apa, iar când se udă, elimină căldura corpului în afară, păstrând transpirația și vaporii de apă pe piele. Lâna și unele materiale sintetice nu rețin umezeala, elimină transpirația și se usucă foarte repede, spre deosebire de bumbac.

În zilele toride de vară alegeți materiale cât mai subțiri, care să lase pielea să respire și să ofere celui mic sentimentul de fluid, răcoros – cele mai bune pentru lunile de vară și pentru zilele caniculare sunt hainele din muselină sau in, care sunt ușoare și comode. Orientați-vă către croieli confortabile: bluze largi, pantaloni de tip șalvar, rochii comode, și evitați croielile prea strâmte, prea cambrate, care să le reducă din libertatea de mișcare și care mai mult îi încurcă la explorat. 

Cum îmbrăcăm copiii? În straturi, pentru a putea să înlăturăm cu ușurință din ele dacă li se face cald, sau să mai adăugăm un strat dacă le este prea frig. În general, indiferent de momentul anului în care ne aflăm, vor fi suficiente trei straturi pentru zilele cu adevărat reci și temperaturi scăzute, și doar două straturi sau chiar un strat pentru cele calde și însorite: 

1. Stratul de bază. Este stratul care se îmbracă direct pe piele și care trebuie să îndepărteze transpirația, în timp ce oferă căldură și un mediu uscat. Poate fi un body și o pereche de ștrampi din lână sau mătase, sau o bluză, colanți și șosete din aceleași materiale, dacă avem parte de vreme rece, sau o bluză și niște pantaloni largi din muselină, in sau bumbac pe timp de vară. Este important să fie moi, să nu irite pielea și să nu rețină umezeala.

2. Stratul mediu. Este acel strat care reține căldura corpului pentru a proteja copilul de frig. Jachete, pulovere sau hanorace din bumbac, fleece sau lână sunt perfecte pentru un strat mediu, când afară avem temperaturi scăzute. 

3. Stratul exterior. Aici vorbim despre stratul protector, care funcționează ca un scut împotriva vântului și ploii, și care trebuie să nu fie doar impermeabil, dar să și ”respire”. Vara, când vremea devine capricioasă, stratul exterior poate fi un hanorac cu fermoar, ușor de pus și de dat jos, sau o jachețică impermeabilă care să protejeze și de vânt.

Sursa foto: Pexels.com.