Categories
Activitati Top 5

Dilemă: scoatem copiii afară zilnic, chiar și când vremea este capricioasă?

Dilemă: scoatem copiii afară zilnic, chiar și când vremea este capricioasă?

Ghidul părinților care ezită să scoată copiii afară din casă când vremea este schimbătoare + 5 activități pentru copii pe care le puteți face în aer liber primăvara aceasta

Să recunoaștem: puține lucruri pe lumea asta sunt mai obositoare, solicitante și exasperante decât îmbrăcarea unui copil mic pentru a-l scoate afară din casă. Situația se complică enorm și ajunge deja la limita imposibilului când afară este frig sau tocmai a plouat și trebuie să punem mai multe straturi pe acesta: în timp ce tu îi tragi bluza peste cap, copilul își scoate rapid scutecelul, cu o mișcare expertă pe care nici nu credeai că o poate executa; cât timp tu îi pui la loc scutecul, el decide că nu vrea bluza cu excavatoare, ci pe cea cu tramvaie, așa că se eliberează din body ca un Houdini în miniatură; iar ștrampii, Dumnezeule, să nu deschidem discuția despre ștrampi – în continuare mă întreb de ce la cursurile de puericultură nu a existat o secțiune specială dedicată îmbrăcării copilului, cu o probă practică în care să exersăm tragerea ștrampilor pe un pui de crocodil zvăpăiat. Ar fi fost cu siguranță mai utilă decât discuțiile despre schimbatul scutecului și băița de seară.

Îmbrăcatul celor mici (cu cât mai mulți, cu atât mai tragi-comic), este doar unul dintre motivele pentru care mulți părinți ezită să-și scoată copiii afară din casă primăvara, atunci când vremea este capricioasă. Unora le este teamă de viroze, gripe și răceli, așa că evită ieșitul afară cu totul în zilele mai reci de martie. Alții nici nu vor să audă de bălți, noroaie și ploi mărunte, iar gândul la picioare ude, ghete înnămolite și haine pline de pământ le dă fiori. Alții pur și simplu nu știu cum ar trebui să-și îmbrace copilul pentru zilele în care ba e soare, ba e nor, ba e frig, ba e cald, iar teama de greșeală îi ține între patru pereți. Iar pentru mulți, plimbările în natură sunt o ieșire din zona de confort, și nu își dau seama ce activități pentru copii ar putea face alături de cei mici afară.

Pentru că aceste temeri și griji sunt perfect firești (hei, cred că nu există mamă care să nu fi trecut prin asta!), articolul de astăzi își propune să vină în ajutorul vostru cu soluții, informații și idei pertinente și eficiente pentru a vă oferi curajul și motivația necesară ca să… ieșiți din casă alături de copii, chiar dacă afară este mai frig, tocmai a plouat sau dacă vremea este schimbătoare. Am investigat cele mai recente cercetări în domeniu, am căutat tips & tricks ca să vă fac experiența mai rapidă și am strâns laolaltă și 5 idei de activități captivante pe care să le faceți împreună odată ce ați ajuns afară. Acest articol își dorește să vă dea curajul și îndrăzneala de a-i lăsa pe cei mici să exploreze natura, cu îndrăzneală și curaj.

De ce este important să scoatem copiii afară?

Avem parte de o generație de copii complet diferită de cea în care am crescut noi, iar unul dintre contrastele cele mai abrupte este timpul uriaș pe care copiii din ziua de astăzi îl petrec în case. Am putea aduce zeci de motive pentru care acest lucru se întâmplă – pornind de la teama părinților de expunere la soare sau de joacă liberă în natură, și continuând cu accentul care este pus astăzi pe activitățile structurate, organizate și pe ”play-dates”. Dacă în zilele calde copii mai ies, socializează și se joacă, nu sunt singura care a observat că din noiembrie până prin aprilie, parcurile și locurile de joacă sunt pustii. Adesea îmi dau seama că, într-o zi friguroasă de iarnă sau într-una ceva mai mohorâtă de primăvară sau toamnă, în afară poate de un părinte sau doi mai curajoși, sunt complet singură în parc alături de copiii mei.

În primul rând, un lucru este clar: fie iarnă, fie vară, corpurile noastre au nevoie de soare. Atât adulții, cât și copiii au nevoie de expunere solară pentru a produce vitamina D, una dintre substanțele nutritive de care organismul nostru are nevoie pentru a rămâne sănătos. Vitamina D ajută la formarea oaselor, are rol în asimilarea calciului și fosforului la nivelul intestinului subțire, dar și în fixarea acestora în oase și în dinți. În plus, când valorile Vitaminei D sunt între limite normale, aceasta blochează eliberarea hormonului paratiroidian – este acel hormon care absoarbe țesutul osos, duce la subțierea și slăbirea oaselor și crește riscul fracturilor.

Colțul de Știință

Institutul Național de Sănătate Publică a tras demult un semnal de alarmă: în România, 1 din 4 copii are probleme de greutate și 1 din 10 suferă, din păcate, de obezitate, iar numărul lor este în creștere. Rata obezității la copiii de 6-7 ani și de 12-13 ani este de 10-15%, iar peste 50% dintre copii au o capacitate fizică slabă și foarte slabă. Deși pare de necrezut, pentru că întotdeauna ne gândim la copii ca la niște titirezi plini de energie și zvâc, statisticile de acum 7 ani arătau că în lume 42 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali sau obezi – iar cifrele au crescut enorm de atunci și până astăzi.

Oamenii de știință au fost foarte fermi în acest caz: copii stau în casă prea mult și fac mișcare prea puțin. Un studiu din 2016 realizat pe un eșantion de preșcolari a arătat că există o legătură directă între Indicele de Masă Corporală (faimosul IMC) al acestora, și timpul pe care ei îl petreceau făcând activități pentru copii afară din casă: cu cât erau lăsați să se joace mai mult afară, cu atât IMC-ul lor scădea și ajungea între limite normale. Același studiu a arătat că acei copii care au prieteni ce își petrec mult timp afară vor vrea, la rândul lor, să iasă și ei mai mult. Iată cât de multe schimbări putem face ieșind din zona de confort și, mai ales, ieșind din casă.

Dincolo de aspectele legate de sănătate, vom putea descoperi o mulțime de schimbări în copiii noștri o dată ce tranformăm ieșitul afară într-o rutină zilnică. Joaca liberă, nestructurată, în natură, cu experimentele și descoperirile ei, le îmbunătățește copiilor motricitatea fină și grosieră, echilibrul și sentimentul de autonomie. De asemenea, ei vor avea parte de un joc senzorial prin expunerea la lumini, umbre, frig, cald, vânt, stropi de ploaie, apa rece din bălți, noroiul moale și cleios, colbul cald și prăfos, sunetele păsărilor, foșnitul frunzelor, gustul unui fir de iarbă. În plus, fiecare oră petrecută în natură le dezvoltă capacitățile executive – cele care se ocupă cu luarea deciziilor, asumarea riscurilor, calcularea următorului pas. Iar toate aceste lucruri sunt cărămizi bine cimentate la temelia stimei lor de sine – cu alte cuvinte, vom avea copii mai îndrăzneți, curajoși, siguri pe ei, mândrii de realizările lor și capabili să extragă informații din experiențele lor precedente.

Cât de mult și cât de des ar trebui să scoatem copiii afară primăvara? Când ar trebui să rămânem totuși în casă?

Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Departamentul de Sănătate Publică a SUA (CDC), copiii ar trebuie să petreacă măcar 60 de minute afară în fiecare zi, chit că este vară, chit că este iarnă. Pornind de la această recomandare, puteți să stați afară cât simțiți – noi avem momente în care îi scoatem pe copii câte o oră, dacă este foarte frig și umezeală, sau în care ne plimbăm câte 4-5 ore, dacă vremea este bună și avem gustări la pachet. 

Cei mici pot fi scoși și când afară sunt temperaturi scăzute, când este ger, când ninge sau chiar când plouă, atâta timp cât părinții se asigură că îmbrăcămintea copilului este adecvată și că acesta se simte confortabil. Bebelușii și copiii ar trebui să rămână în casă dacă afară este caniculă, dacă bate vântul foarte tare, dacă plouă puternic, dacă avem de-a face cu ploaie torențială, vijelie, crivăț, freezing rain sau ceață, sau dacă temperaturile de afară sunt mult mai scăzute decât temperaturile medii dintr-o anumită regiune, într-un anumit sezon. În cazul acesta, puteți face o mulțime de activități pentru copii între patru pereți – sau puteți explora împreună o carte senzorială Mukibooks. Însă dincolo de aceste condiții extreme (de exemplu, -5 grade Celsius în București în luna ianuarie nu este o temperatură extremă, ci una firească pentru o iarnă obișnuită, iar zilele în care temperaturile și ploile oscilează sunt tipice pentru o primăvară în zona temperat-comtinentală), nu există vreme prea rea, ci doar îmbrăcăminte nepotrivită.

”Cei mici pot fi scoși și când afară sunt temperaturi scăzute, când este ger, când ninge sau chiar când plouă, atâta timp cât părinții se asigură că îmbrăcămintea copilului este adecvată și că acesta se simte confortabil.”

Important de știut este că virozele nu sunt cauzate de frig, ci de factori infecțioși care, până la urmă, se răspândesc mai ușor în spații închise, aglomerate (magazine, hipermarketuri, mall-uri, spații de joacă închise) decât afară, în parcuri sau la pădure. Copiii nu vor lua gripă sau viroză doar pentru că au fost expuși unor temperaturi scăzute când au ieșit afară – mai degrabă o vor lua dacă au fost la plimbare într-un centru comercial aglomerat și închis.

Cum îmbrăcăm potrivit copii pentru o ieșire afară?

Când îi îmbrăcăm pe cei mici pentru o excursie afară, trebuie să păstrăm în minte un singur cuvânt: confort. Un copil îmbrăcat potrivit și confortabil va fi un omuleț fericit, relaxat, care se poate concentra pe descoperirea naturii, pe joacă și pe activități pentru copii. Așa că încercați să alegeți haine din materiale naturale (lână, bumbac, mătase, in), de mărimi potrivite pentru cei mici (este în regulă să le luați cu jumătate de număr sau un număr mai mari, pentru că el va crește, dar dacă le luați prea mari nu îi vor mai fi confortabile). Și orice ar spune bunica, soacra, vecina de la etajul 3 și Mihaela de la Contabilitate – nu înfofoliți copiii și nu le puneți fular sau eșarfe peste gură. 

În general, bumbacul este un material foarte potrivit și la un preț accesibil – majoritatea hainelor copiilor mei sunt făcute din bumbac, care este excelent pe o vreme uscată și la temperaturi ridicate, dar nepotrivit pentru zilele umede și reci. Când avem temperaturi scăzute, umezeală sau când cei mici au parte de o ieșire foarte activă, care îi face să transpire mult, mai potrivită decât bumbacul este lâna sau anumite materiale sintetice – bumbacul își pierde capacitatea de izolare termică într-un mediu umed, absoarbe apa, iar când se udă, elimină căldura corpului în afară, păstrând transpirația și vaporii de apă pe piele. Lâna și unele materiale sintetice nu rețin umezeala, elimină transpirația și se usucă foarte repede, spre deosebire de bumbac.

Cum îmbrăcăm copiii? În straturi, pentru a putea să înlăturăm cu ușurință din ele dacă li se face cald, sau să mai adăugăm un strat dacă le este prea frig. În general, în cazul temperaturilor obișnuite de primăvară românească, vor fi suficiente trei straturi pentru zilele cu adevărat reci și temperaturi scăzute, și doar două straturi pentru cele calde și însorite: 

1. Stratul de bază. Este stratul care se îmbracă direct pe piele și care trebuie să îndepărteze transpirația, în timp ce oferă căldură și un mediu uscat. Poate fi un body și o pereche de ștrampi din lână sau mătase, sau o bluză, colanți și șosete din aceleași materiale. Este important să fie moi, să nu irite pielea și să nu rețină umezeala.

2. Stratul mediu. Este acel strat care reține căldura corpului pentru a proteja copilul de frig. Jachete, pulovere sau hanorace din bumbac, fleece sau lână sunt perfecte pentru un strat mediu.

3. Stratul exterior. Aici vorbim despre stratul protector, care funcționează ca un scut împotriva vântului și ploii, și care trebuie să nu fie doar impermeabil, dar să și ”respire”.

Cât de protectivi suntem față de cei mici afară, în aer liber?

”Mergi pe alee, nu mai ieși prin noroi, că te murdărești din cap până în picioare!” – ”Nu pune mâna pe creanga aia, e foarte murdară și după aceea bagi mâinile în gură!” – ”Lasă câinele în pace, că poate are purici și te umpli tot de ei!”. Vă vine să credeți sau nu, toate aceste îndemnuri le-am auzit, în parc, spuse de aceeași bunică nepoțelului său explorator, în decurs de doar două minute și jumătate. Cred că nu era o ieșire prea distractivă pentru el.

Știu, treaba noastră de părinți este să-i protejăm pe cei mici, să ne asigurăm că le este bine, că sunt în siguranță și că nu se pun în pericol – dar treaba lor este să exploreze, să descopere, să cerceteze fără să-și bată prea mult capul cu noroiul, murdărirea ghetelor și stricarea hainelor. Echilibrul este undeva la mijloc și ține de fiecare familie în parte, însă eu v-aș recomanda să-i lăsați pe cei mici să exploreze liber, să culeagă de pe jos bețe, pietre și plante, să intre prin noroaie și bălți, să simtă moliciunea pământului și stropii de apă reci, să inspecteze câte un melc și să fugă după câte o șopârlă. Toate acestea îi vor oferi ocazii infinite de a învăța și de a se dezvolta. De restul se va ocupa mașina voastră de spălat și un detergent bun.

5 activități pentru copii pe care le puteți face afară alături de cei mici primăvara aceasta

1. Culegeți ierburi, frunze, bețișoare, pietricele sau plante pentru a face experimente cu apă și gheață acasă.

Lansați-le celor mici o provocare simpatică: înarmați-i cu pungi, sacoșe sau coșuri și rugați-i să culeagă tot felul de lucruri interesante găsite în natură, pe care apoi să le luați acasă pentru un joc senzorial captivant. Cei mici pot alege singuri ”comorile” pe care vor să le aducă înapoi acasă – poate că vor să culeagă pietricele, castane, ghinde, bucăți de lemn, rămurele ciudate căzute la pământ, fire de iarbă sau felurite plante. Odată întorși acasă, puteți pune câteva astfel de mici descoperiri în boluri pline cu apă, pe care le lăsați la congelator peste noapte. A doua zi, îndemnați copiii să se joace și să observe plantele, pietricelele, ghindele prinse în gheață, și apoi să le elibereze încet, pe măsură ce aceasta se topește. Iată un joculeț simpatic, care le va oferi informații despre natură, apa și stările ei de agregare, și care le va trezi poate interesul pentru fizică – o materie care este peste tot prin jurul nostru.

2. Natura sub lupă!

Pentru cei mici, lupele, ochelarii, microscopul, oglinzile și tot ceea ce mărește sau distorsionează o imagine sunt extrem de interesante și o sursă inepuizabilă de mirare. Așadar condimentați un pic ieșirile voastre în natură și luați cu voi afară… o lupă! Arătați-le-o celor mici, explicați-le cum funcționează și îndemnați-i să privească prin lupă toată natura din jurul lor. Oare cum arată scoarța unui copac privită prin lupă? Dar gândăcelul acesta oare cum va fi, mărit de 20 de ori? Sau mușuroiul de furnici de lângă lac? Ieșitul afară alături de o lupă va fi o bună ocazie pentru observații, descrieri, îmbogățirea vocabularului și fixarea conceptelor matematice de tipul ”mai mare”, ”mai mic”.

3. Pregătiți o hrănitoare pentru păsările de iarnă.

Iată o activitate foarte simplă, dar de mare efect – piticii iubesc animalele și se vor bucura să știe că pot da o mână de ajutor păsărilor care nu au migrat în țările calde. Hrănitoarea se poate face foarte ușor, cu ajutorul unei portocale sau grapefruit – depinde cât de mare vă doriți să fie. Cu un cuțit, tăiați citrica în două și apoi scoateți feliile de fruct cu atenție din fiecare jumătate de coajă, fără să o rupeți. Ați obținut astfel două jumătăți din coajă de citrică, două mici jumătăți de sferă – ele vor reprezenta hrănitoarele voastre. Faceți câte o mică gaură în colțuri diametral opuse ale unei astfel de jumătăți de citrică și treceți prin ele o bucată de sfoară, pe care o înnodați la capete, ca să funcționeze ca un fel de agățătoare. Luați la voi niște semințe pentru păsări și ieșiți afară cu hrănitoarea. Îndemnați copiii să aleagă un copac frumos, umpleți jumătatea de portocală sau grapefruit cu semințele pentru păsări și apoi agățați-o de o creangă, cu ajutorul sforii – gata, v-ați asigurat că mai multe păsări vor avea o masă de prânz delicioasă! Puteți ține minte unde ați agățat hrănitoarea și o puteți umple cu semințe și în zilele următoare. Iar dacă nu vreți să vă bateți capul cu realizarea ei, deși genul acesta de activități pentru copii sunt foarte apreciate de cei mici, puteți cumpăra o hrănitoare gata făcută din orice magazin de bricolaj.

4. Asocieri și sortări… în natură!

O mulțime de părinți pun la cale activități pentru copii pornind de la ideea de asociere și sortare – două concepte extrem de importante pentru dezvoltarea cognitivă a celui mic, pentru felul în care înțelege conceptele de cauză-efect și pentru capacitatea sa de a dezvolta strategii și de a lua decizii. Așa că de ce să nu încercați o serie de asocieri și sortări… în natură? Îndemnați copilul să porneacă într-o vânătoare de comori cu instrucțiuni foarte clare: să găsească doar pietre de culoare gri sau să caute doar lemne mici sau doar castane uscate. După ce v-a îngropat în astfel de comori neprețuite, îndemnați-l să le sorteze pe toate și să pună pietrele într-o grămăjoară, bețele în alta, frunzele în a treia și tot așa. Iată un joc senzorial extrem de util!

5. Construiți un turn sau o cazemată.

Cei mici iubesc să construiască, să dărâme și apoi să construiască din nou – nu știu toddler pe lumea asta care să nu fie înnebunit după Lego, piese de construcție și proiecte care sfidează gravitația pornite pe parchetul din sufragerie. O idee faină este să mutați ”șantierul” micuțului constructor afară, în natură, și să-l îndemnați să construiască unul dintre proiectele sale folosindu-se de… ce găsește în jur. Poate un turn sau un zid din bolovani și pietre, poate o fântână din bețe de lemn găsite pe jos sau poate vă uniți forțele și, cu ajutorul mai multor crengi groase, ridicați o cazemată în care să vă ascundeți cu totul. Alegerea pietrelor, a lemnelor și a crengilor, atingerea lor, mânuirea acestora reprezintă un adevărat joc senzorial care îi oferă celui mic informații despre textura elementelor din natură, temperatura acestora, senzația de umed sau de uscat pe care o oferă, dar și despre echilibru și gravitație.

Ajutor, copilul nu vrea să iasă afară! Și nici eu, că tot veni vorba!

Copiii se pricep de minune să imite și să preia comportamentele și preferințele adulților de lângă ei, așa că este destul de firesc ca un părinte care nu prea dorește să iasă afară și să petreacă timp în natură să aibă un copil care îi preia acest pattern comportamental și preferă să stea în casă. Dacă niciunul dintre argumentele de mai sus nu v-a convins, vă mai spun un secret: uneori, când vine vorba de plimbările în natură, pofta vine mâncând. Așa că vă propun să vă lansați o provocare de martie, că tot s-a făcut un pic mai frumos, și să bifați zilnic o oră musai afară – orice ar fi, oricât de obosiți, plictisiți sau fără chef ați fi în ziua respectivă. Îmbrăcați potrivit copilul, luați la voi gustări delicioase, apă și ceai, puneți la cale câte o activitate sau joc senzorial interesant pentru fiecare zi, iar la finalul orei răsplătiți-vă pentru încă o zi afară – de exemplu, odată ajunși acasă, vă puteți face o cană de cafea fierbinte în timp ce micuțul vostru explorează, pe parchetul din sufragerie, o carte senzorială cum sunt cele Mukibooks. Aș putea pune pariu că soarele, aerul curat, endorfinele eliberate de mersul pe jos și sentimentul că sunteți ceva mai în formă o să vă facă să continuați ieșirile și după ce luna martie se termină.

Până la urmă, rolul nostru, de părinți, este să ne lăsăm copiii să descopere lumea din jurul lor. Să se împiedice, să cadă. Să se murdărească, să se ridice din nou, ca un arc, și să pornească iarăși. Să fie empatici, să prețuiască natura, să fie blânzi. Rolul nostru este de a sădi în inimile lor setea de cunoaștere, pofta de viață, dorința de a explora. Așa că hai să-i lăsăm să cunoască, trăiască și exploreze dincolo de apartamentul nostru, dincolo de magazinul unde ne facem cumpărăturile, dincolo de mall-ul unde mergem duminica, dincolo de locul de joacă închis, cu bile și tobogane colorate. Hai să-i lăsăm să exploreze lumea întreagă!

Surse foto: My Little Moppet și Pexels.