Categories
Activitati Parenting Uncategorized

Ghid de supraviețuire post-carantină – pentru părinți și copii

Ghid de supraviețuire post-carantină – pentru părinți și copii

Carantina oficială impusă de Guvern se termină. And now what? Ne relaxăm? Dacă da, cât de mult? Cu ce începem? Ne schimbăm toate obiceiurile peste noapte? Unde mergem în concediu? Sau mai mergem? Care sunt soluțiile reale, viabile pe care le putem găsi ca să continuăm să ne bucurăm de viața în familie, dar să fim și suficient de precauți?

De când a început pandemia, nu am făcut niciun curs nou pe care mi-l doream de mult, nu am mâncat mai sănătos și nici măcar nu am petrecut mai mult timp de calitate cu copiii mei Singurul lucru pe care mi l-am dorit a fost să supraviețuiesc, să supraviețuim cu toții, fizic si emoțional. Dintr-o dată, rutinele noastre s-au spulberat, sarcinile casnice s-au dublat sau triplat, trebuind să gestionăm în același timp copiii, lucratul de acasă, pregătirea meselor, curățenia și multe altele.

În mijlocul acestor lupte, m-a preocupat obsesiv un singur gând: ce trebuie să fac eu ca părinte să le fie bine copiilor mei? Simt o responsabilitate imensă, ca să nu spun vinovăție, pentru că știu deja că ei vor oglindi întru totul abordarea mea. Știu că dacă eu sunt deprimată, la fel vor fi și ei, dacă eu sunt arțăgoasă cu ei, mi se va întoarce în secunda doi.

De fapt, din punct de vedere științific, nu știm încă mai nimic despre efectele emoționale ale izolării asupra copiilor dar una din ipotezele de la care pornesc oamenii de știință este chiar asta: că reacția copiilor la criză este în directă legătură cu capacitatea părinților de a gestiona propria lor reacție și despre cum aleg părinții împreună să facă față situației de criză. Cu alte cuvinte, dacă parinții reușesc să se susțină unul pe celălalt, să aibă o abordare congruentă și să gestioneze bine criza pentru ei inșiși, vor face o treaba bună și în a-și susține copiii să fie bine.

Pe scurt: ca să le fie copiilor bine, trebuie să ne fie nouă, parinților, bine.

Asta înseamnă de exemplu să încercăm să nu fim întotdeauna perfecți:

 • Să fim mai toleranți, să ințelegem că mai ales acum, nu putem să facem totul așa cum știm noi că e bine.
 • Să le spunem copiilor mai mult DA decat NU
 • Să țipăm dacă ne vine să țipăm, preferabil nu la copil, dar dacă se întamplă asta, să îi explicăm după aceea și să ne cerem scuze. Să plângem dacă ne vine să plângem, sau să găsim alte moduri de a ne exterioriza.
 • Să nu ne simțim prea vinovați că îi lăsăm în fața tabletei muuuult mai mult decât am crezut vreodată că o să o facem, dar să avem un plan cum să îi dezvățam de ecrane, când va fi cazul.
 • Să acceptăm că uneori e prea mult, că nu mai avem energie, că avem nevoie de o pauză
 • Să nu ne simțim vinovați dacă celălalt părinte se pricepe mai bine să îi antreneze la joacă și să îi facă să râdă. Să avem grijă să ne apreciem pentru ce facem noi înșine bine în relația cu ei.

Un alt lucru care îi afectează pe copii este frica noastră, anxietatea pe care ne-o provoacă situația în sine. O prietenă mi-a povestit cum baiețelul ei de 7 ani a început să aibă coșmaruri în care toți adulții din jurul lui mureau și rămâneau pe lume doar copiii, de care el auzise că nu iau virusul. Este o reacție normală a unui copil cu parinți anxiosi, care i-au transmis acestuia temerile lor fără să își dea seama,

Copiii preiau aceste îngrijorări și apoi le exprimă în moduri care pot fi mai mult sau mai puțin clare pentru noi. Asta este valabil mai ales pentru copiii mici, care înteleg mult mai multe decat credem noi, dar nu se pot exprima verbal:

 1. Se „agață“ mai mult de noi, sunt mai „needy“, au nevoie de mai multa atenție
 2. Sunt iritabili, se plictisesc repede, nu le mai plac jucăriile, nu le mai place mâncarea
 3. Încep să aibă probleme cu somnul
 4. Au (mai multe) tantrumuri

De fapt, ajung să nu se simtă în siguranță și au nevoie să stie că îi iubim și că suntem acolo pentru ei. De aceea, e nevoie să ne conectam cu ei mai mult decât am face-o de obicei, să îi ajutăm să înțeleagă ce se întâmplă, să scoatem la suprafață trăirile pe care le au, și poate să îi ajutăm să vadă partea pozitivă. Nu, nu este sarcina noastră să facem anxietatea să dispară, dar e sarcina noastră să îi susținem și să îi iubim.

Partea 2: Cum ne păstrăm în formă, din punct de vedere fizic. Idei de activități outdoor cu copiii pe timpul verii

Acum că am rezolvat partea cu emoționalul, cum rămâne cu fizicul?

E mai bine să ieșim afară, cu riscul de a ne îmbolnăvi sau e mai prudent să stăm în casă, cu riscul de a-i priva pe copii de aer curat și socializare?

Din păcate, nu există un raspuns universal valabil. Fiecare copil este diferit, și e posibil ca copilului vostru să îi lipsească foarte mult joaca cu ceilalți copii sau să aibă o nevoie acută să iasă la aer în fiecare zi, sau, din contră, să fie bucuros doar să petreacă timp cu voi, indiferent unde vă aflați. Nu există o rețetă valabilă tuturor, iar singura soluție e să observați copilul și să încercați să înțelegeți ce simte și ce se întâmplă cu el.

Organizația Mondială a Sănătății spune clar în studiul din 2019: ca să crească sănătoși, copiii sub 3 ani trebuie să aibă activitate fizică în fiecare zi, să doarmă suficient și să nu fie expuși ecranelor deloc. Din martie încoace însă, doar parinții eroi au reușit să respecte toate aceste 3 principii. De ieșit afară nu s-a pus problema pentru mulți dintre noi, să ții copilul departe de ecrane când stai 2 luni în casă e aproape imposibil, și somnul a avut de suferit automat ca urmare a primelor două.

Dar iată că acum începem să ieșim încet incet din case, și e nevoie sa găsim soluții ca ei să poată face mișcare și să exploreze în voie, iar noi să reușim să îi ținem în siguranță.

SĂ NE JUCĂM CÂT MAI MULT AFARĂ, ÎN NATURĂ

Probabil că cel mai înțelept pentru urmatoarea perioadă, mai ales cu copii mici care ating totul și bagă totul în gură, este să evitam locurile unde nu îi putem lăsa să exploreze cum vor ei, cum ar fi:

 1. locurile de joacă
 2. restaurantele (când se vor deschide)
 3. parcurile unde sunt foarte mulți oameni și nu putem păstra distanța de 1.5-2 m.

și să ne îndreptăm către natură, unde copiii se simt cel mai liberi și noi îi putem lăsa să zburde, fără să începem orice propoziție cu “Nu”.

Să le luam pe rând:

În timpul săptămânii: Cum înlocuim ieșirile la locul de joacă?

Faceți o scanare rapidă a locurilor aproape de casa voastră la care ați putea ajunge în maxim 20 min pe jos. Știți vreo pădurice pe care n-ați explorat-o niciodată, un petic de iarbă chiar în fața blocului, o zonă de parc unde de obicei nu sunt oameni? Înarmați-vă cu o pătură, jucării și cel puțin o gustare.

Ce altceva mai puteți face afară:

Luați 2 coșulete cu voi și sortați 2 tipuri de flori sau frunze de la copaci.

Găsiți 1-2 familii cu copii de vârstă apropiată care locuiesc aproape de voi și cu care vă puteți vedea de câteva ori pe săptămână.

Luați o carte despre natură cu voi și citiți-o afară

Înșirați frunze pe o sfoară

Culegeți flori și apoi puneți-le la inghețat în forme umplute cu apă.
Ziua următoare, lăsați gheața să se topească și florile să reapară.

Sursa photo: aici

Weekend: Cum înlocuim ieșirile în parc și în locurile aglomerate?

LA PLIMBARE CU BICICLETA

Dacă sunteti mai aventurieri și vă place să mergeți cu bicicleta, ați putea inchiria sau cumpăra o remorcă sau un scaun pentru copii pe care să le montați la bicicleta voastră și să plecați într-o aventură de câțiva kilometri în afara orașului. Prețurile la închirieri sunt în jur de 50 lei/zi (în București), iar dacă vreți să vă cumpărați o remorcă, încep de la 500 de lei.

MERGETI LA PICNIC ÎN PĂDURE SAU ÎNTR-UN LOC VERDE

Cei de la Kinder Trips au scris aici despre pădurile din jurul Bucurestiului unde puteți merge cu copiii. Dacă sunteți ca mine, adică nu prea mari cunoscători de copaci sau plante, am descoperit o aplicație numită Seek by iNaturalist, care iți spune cum se numește o plantă când o scanezi cu telefonul mobil.

Tip:
Faceți un grătar în aer liber și coaceți pâine pe băț. Pregătiți coca de acasă și invitați-i pe copii să vă ajute să o pregatiți. Găsiți împreună cu ei câteva bețe în pădure pe care să coaceți pâinea.

Unde mergem în vacanță?

Indiferent dacă veți alege să rămâneți acasă sau să călătoriți vara aceasta, cu siguranță nicio călătorie nu va mai fi la fel pentru mult timp de acum înainte. Iată câteva idei pe care să le luați în considerare dacă totuși vă hotărâți să vă aventurați:

ÎNCHIRIAȚI O RULOTĂ

Este ideală pentru că puteți face distanțare socială by default, fără mare bataie de cap, iar dacă aveți copii cărora nu le place să doarmă în locuri străine, problemă rezolvată. Veți petrece cu siguranță mult timp în mașină și e bine să vă înarmați cu răbdare și cu ceva jucării interesante. Cum este o astfel de vacanță cu copii mici și unde puteți merge în Romania a scris Laura Cosoi aici, care anul trecut a făcut un tur de 14 zile cu rulota prin țară.

MERGEȚI CU CORTUL

Daca primul gând care vă vine în minte este că vacanța la cort și copiii mici nu fac casă bună împreună, recomandarea mea este să încercați măcar o dată. E posibil ca efortul unei astfel de vacanțe (dată fiind toată logistica) să fie prea mare. Este de asemenea posibil să vă îndrăgostiți de natură și să descoperiți cât de bine le face copiilor să fie în mijlocul ei. Sfaturi despre vacanța la cort cu copii gasiți aici.

GLAMPING

Dacă decideți totuși că statul la cort e prea wild pentru voi, luați în considerare și varianta “glamping”, adică un fel de camping mai fancy (corturi sau căsuțe de lemn construite în natură, dar mai confortabile). Câteva idei găsiți aici.

ÎNCHIRIAȚI O CASĂ SAU O PENSIUNE MICĂ ÎN ZONE RETRASE, ÎN CARE SĂ FIȚI DOAR VOI

Dacă vă încumetați să ieșiți din România, Bulgaria are destul de multe plaje pustii și locuri interesante de vizitat, iar la noi ar fi Delta Dunării sau Gura Portiței. Majoritatea pensiunilor din aceste zone se pregătesc deja cu măsuri suplimentare de igienă și distanțare.

Ce să evitați: hotelurile. As spune toate, dar ca să nu fiu exagerată, mai ales cele mari, cu all-inclusive. Multe din ideile de vacanță de mai sus se pot adapta și pot fi facute și în weekend.

Aveți alte idei sau sugestii de călătorie în siguranță cu copii mici? Scrieți-ne și vom updata ghidul.

Noi suntem Mukibooks, creatori români de jucării senzoriale și de călătorie. Dacă sunteți în căutare de activitati de stimulare senzoriala pentru ieșirile în natură, la picnic sau pentru drumurile mai lungi, iată câteva din jucăriile noastre care v-ar putea fi de folos:

Activitatea “How do I feel today” este un set de poze cu diferite emoții unde copiii mici, chiar dacă nu pot să vorbească, pot arăta cu degetul cum se simt, și parinții pot să le explice la rândul lor, tot în imagini, cum se simt ei inșiși.

Activitatea “Pom cu anotimpuri” ajută copiii să învețe despre cum funcționează natura, și să își exerseze motricitatea fină.

Cărticele pentru bebelusi si toddleri personalizate, ale căror pagini le puteți alege voi

Rucsacurile cu planșe senzoriale, utile mai ales în afara casei