Categories
Uncategorized

Locul de joacă – în zonele comune ale casei sau în camera copilului?

Locul de joacă – în zonele comune ale casei sau în camera copilului?

Atunci când devenim părinți, avem de luat constant decizii în legătură cu cei mici. Însă planurile făcute înainte de naștere nu se potrivesc întotdeauna cu realitatea de după apariția copilului și ajungem să ne adaptăm în funcție de situație. De exemplu, ca viitori părinți, mulți dintre noi am pregătit camera copilului cu pătuț, cărucior, masă de înfășat, cu gândul că toate acestea vor fi folosite conform planului exclusiv în acel spațiu prestabilit. Dar în realitate, în majoritatea cazurilor, copilul ajunge să nu doarmă în pătuț sau să nu folosească căruciorul. La fel se întâmplă și cu amenajarea spațiului de joacă, acesta ajungând să migreze în alte zone din casă în funcție de necesități. Multe camere de copii cu spații de joacă perfect amenajate arată ca scoase dintr-o revistă tocmai pentru că nu se joacă nimeni de fapt acolo.

Dacă și tu te confrunți cu dilema legată de alegerea celui mai potrivit loc din casă în care să plasezi colțul de joacă, Mukibooks a pregătit pentru tine câteva sfaturi care sperăm să îți vină în ajutor. 

Locul de joacă în camera copilului

Sursa foto

Pentru copiii care manifestă independență încă de când sunt foarte mici, amenajarea colțului de joacă în camera acestora poate reprezenta o idee foarte bună. Iată de ce:

1. Atunci când jucăriile sunt limitate la zona de joacă din camera copilului, restul casei are mai multe șanse să rămână ordonată. Mulți părinți ne confruntăm cu trecerea bruscă de la a avea o casă organizată doar pentru adulți, la a avea o casă plină de jucării peste tot și acomodată în funcție de nevoile copiilor. Păstrând colțul de joacă în camera celor mici, facem această tranziție mai ușoară.

2. Colțul de joacă amenajat în camera copilului îl ajută pe acesta să aibă un spațiu doar al lui, cu care să fie familiarizat și pe care să ajungă să îl iubească. Desigur, această soluție nu e potrivită tuturor, dar e ideală în cazul micuților mai independenți care se simt confortabil să se joace singuri pe o perioadă de câteva minute consecutive 🙂

3. Un avantaj deghizat al plasării spațiului de joacă în camera copilului este faptul că părinții sunt nevoiți să lase orice altă activitate atunci când se joacă cu micuții lor. Astfel, părinții se pot concentra în exclusivitate pe copii și vor petrece timp de calitate împreună. Mai ales în cazul părinților “atașați” de telefon, este important ca, pe durata jocului cu copiii, să lase telefonul deoparte și să îi arate celui mic că el este cel mai important și are atenția lui completă.

Locul de joacă în zonele comune din casă

Pentru părinții ocupați care au copii foarte atașați de ei și care le solicită atenția permanent, o strategie bună este amplasarea jucăriilor în puncte cheie din casă, acolo unde părintele își poate desfășura activitatea în prezența copilului:

Sursa foto

În living: Fiind spațiul în care părinții și membrii familiei se reunesc, e practic să amenajezi un colț de joacă în living și pentru cel mic. Astfel, poți purta o discuție cu adulții în timp ce copilul te simte aproape și nu are tendința să te tragă spre locul de joacă din camera lui.  

Sursa foto

În baie: Realitatea vieții de părinte, mai ales în primele 12 luni ale copilului, este că până și a reuși să faci un duș reprezintă o adevărată provocare. Bebelușii și copiii foarte mici au nevoie permanent de mama sau de părinți în general, de aceea ar fi o idee bună să îi amenajezi micuțului un colț de joacă chiar și în baie. De exemplu, poți pune câteva jucării în partea de jos a unui dulăpior, la nivelul copiilor.

Sursa foto

În bucătărie: Pregătirea laptelui, a mesei sau chiar și mâncatul propriu-zis este o provocare pentru părinții aflați la început de drum. Pentru a nu lăsa copilul nesupravegheat în acest timp și pentru a-l face să se simtă în prezența părintelui atunci când se joacă, îi poți pune câteva jucării sigure în sertarele de jos ale mobilierului din bucătărie. Cel mic poate astfel să exploreze în voie și să se joace în timp ce tu gătești.

Din motive practice, dar și pentru diversificare, putem plasa jucării tematice în fiecare cameră. De exemplu, cărți în living și jucării cu mai multe piese, care pot cauza dezordine, în camera copilului. Fie că vorbim de locul de joacă din living, baie sau bucătărie, comunicarea cu copilul și faptul că suntem în preajma lui atunci când acesta se joacă singur au scopul final de a-l ajuta să dobândească independență și de a se juca singur pe perioade mai lungi de timp.

Cum organizăm colțul de joacă

Sursa foto

Desigur, după ce am stabilit unde este cel mai potrivit pentru noi să amplasăm locul de joacă al copilului, apare întrebarea cum îl amenajăm. 

Este dovedit prin metoda Montessori că, atunci când copiii au mai puține jucării la dispoziție deodată, se vor juca mai mult cu acestea și vor avea șansa de a învăța din experiența jocului, de a fi mai prezenți și mai activi în propriul joc. De aceea, este indicat să eliminăm aglomerația din zona de joacă și să lăsăm disponibile acele jucării care nu agită copilul (prin prea multe culori, mișcare, sunete etc.). Un spațiu de joacă amenajat simplist îi va atrage pe cei mici și le va antrena imaginația astfel încât ei să se joace cu jucăria, nu jucăria cu ei.

Organizarea jucăriilor pe categorii în cutii de depozitare transparente și plasarea unei singure jucării într-o zonă delimitată (de exemplu, o carte pe un raft sau o jucărie în partea de jos a unei biblioteci) îi va ajuta pe cei mici să devină mai independenți și implicați în joacă pentru mai mult timp. Mai multe idei de organizare a unui loc de joacă amenajat după principii Montessori poți găsi aici.

Sperăm că vei extrage din sfaturile noastre soluția potrivită pentru copilul tău! Să înceapă joaca!