Categories
Jucarii Uncategorized

Marcajul CE. Cum stiu daca jucariile copilului meu sunt sigure?

Marcajul CE. Cum stiu daca jucariile copilului meu sunt sigure?

Inainte sa devin (mic) producator de jucarii educationale, chiar daca aveam 2 copii si ma consideram o mama moderna si informata, nu mi-a trecut niciodata prin minte sa verific daca jucariile pe care le cumpar pentru copiii mei sunt sigure si testate. Cand am inceput sa dezleg tainele certificarilor pentru siguranta jucariilor, am luat fiecare jucarie din casa la rand si m-am uitat daca are marcajul CE. Toate aveau, in afara de cartea senzoriala a Ilincai, fetita mea. Si culmea, chiar carti senzoriale voiam si eu sa produc. 

Asa a inceput un drum lung de documentare in tara si in strainatate despre ce inseamna o jucarie sigura si ce trebuie sa respecte produsul meu, pentru a fi in concordanta cu legislatia europeana.

As vrea sa impartasesc si cu voi cateva din lucrurile importante pe care orice parinte ar trebui sa le stie cand cumpara jucarii, pentru ca copilul vostru sa se poata juca neingradit, dar si in siguranta.

Marcajul CE trebuie sa se afle atasat fiecarei jucarii pusa pe piata, acesta fiind “declaratia” producatorului ca jucaria e conforma legislatiei in vigoare. Inclusiv jucariile din China trebuie sa aiba acest insemn daca sunt vandute in UE, ba chiar si jucariile handmade pe care le gasim la targuri si pe Facebook.  In mod paradoxal, suntem mult mai permisivi atunci cand cumparam o jucarie handmade si nu ne asteptam sa primim nici factura, si nicidecum nu verificam ca jucaria sa fie testata. Cumparam direct de la producator, stim ca el produce putine produse si o face cu grija, speram noi. Totusi, lucrata de mana sau intr-o fabrica din China, jucaria va ajunge in mainile copilului nostru si trebuie sa fim siguri ca nu e periculoasa pentru sanatatea lui. Hai sa vedem mai intai care sunt cele mai importante lucruri pe care o jucarie trebuie sa le indeplineasca, ca sa fie considerata sigura:

1. Toate partile mici trebuie sa fie atasate foarte bine de jucarie, astfel incat daca copilul trage cu toata puterea lui (asemanatoare puterii maxime a unei femei), sa nu se rupa sau sa se desfaca. In caz contrar, riscam ca nasturii, ochii sau rochita papusii sa fie inghitite sau copilul sa se inece cu ele. Aceasta este foarte important mai ales pentru copiii sub 3 ani.

2. Fiecare material care intra in componenta jucariei (indifferent ca e lemn, bumbac, fetru, plastic) trebuie sa fie testat de catre producator intr-un laborator specializat pentru a se asigura ca nu exista substante toxice pe care copilul le poate inghiti daca pune jucaria in gura.

3. Snururile si panglicile trebuie sa aiba anumite dimensiuni, altfel exista riscul de strangulare (max. 22 cm pentru copiii sub 18 luni, max. 30 cm pentru copiii sub 36 de luni).

4. Produsele textile pentru copiii mici trebuie sa fie cusute, nu lipite. Lipiciul este toxic pentru bebelusi si e posibil sa nu reziste daca copilul trage de jucarie.

5. E simplu sa verificam daca jucaria are marcajul CE. El se va afla ori direct atasat de jucarie, ori pe ambalaj, iar in cazul in care cumparam de pe internet, ar trebui sa gasim aceasta informatie in descrierea produsului.

Spor la cumparaturi sigure!