Categories
Activitati Parenting Uncategorized

Parenting pe timp de criza. Idei si sugestii

Parenting pe timp de criza. Idei si sugestii

Încercați să faceți activități cu copiii și aceștia nu sunt deloc interesați? Nu reușiți să găsiți un ritm zilnic? Vă pierdeți răbdarea mai des decât de obicei unii cu ceilalți? Vestea bună: nu sunteți singuri. Vestea rea: tot voi sunteți cei care va trebui să gășiți soluția potrivită pentru familia voastră.   

În perioada aceasta, a fi părinte este poate mai provocator decât a fost vreodată. Mulți dintre noi încercăm să jonglăm între a petrece timp cu copiii, a face treburile casnice care s-au înmulțit brusc, a lucra de acasă, și a ne păstra calmul după ce citim știrile.

Va propun totuși să facem un efort de optimism și să încercăm să ne bucurăm de acest timp cu copiii, să facem lucrurile pentru care până acum nu am găsit niciodată timp, să luăm această perioadă ca pe încă o experiență în care învățăm cum să fim părinți mai buni. În plus, iată câteva idei care să vă ajute să găsiți formula câștigătoare pentru familia voastră:

  1. Inainte de orice, conectati-va cu copiii. Oferiti-le ce au nevoie, de cele mai multe ori, timp si atentie. In caz contrar, orice activitate casnica sau incercare de a lucra de acasa, e posibil sa fie compromisa. Copiii simt ca se intampla ceva neobisnuit, chiar daca sunt prea mici ca sa li se explice, sau ca sa vorbeasca. Cu siguranta, rutina celor din familie s-a schimbat si afecteaza si rutina lor, ceea ce ii poate face mai agitati , mai nelinistiti. De aceea, au nevoie de timp in care se se conecteze cu noi, sa stie ca le suntem aproape si ca ei sunt in siguranta.
  2. Dati-le voie sa fie suparati. Mai suparati decat de obicei. E posibil sa aiba mai multe tantrumuri, sa nu isi gaseasca locul in casa, sa nu le mai placa nicio jucarie. E normal. Statul in casa e asemanator cu statul in masina sau in avion, sunt restrictionati intr-un singur loc si este normal sa reactioneze negativ. Lasati-I sa se exteriorizeze, fiti alaturi de ei daca au o criza de plans, incercati sa va pastrati calmul si asteptati sa se linisteasca. Dupa aceea, e posibil sa fie mult mai cooperanti, si chiar sa isi gaseasca singuri o ocupatie.
  3. Incercati sa stabiliti o rutina zilnica noua, adaptata noii situatii. Mancati la aceeasi ora, jucati-va la aceeasi ora, faceti o activitate noua sau oferiti-le o jucarie noua la aceeasi ora in fiecare zi. Aveti rabdare daca nu reusiti sa implementati programul din prima.
  4. Evitati pe cat posibil, sa le oferiti tableta sau telefonul, dar fiti flexibili. Aici gasiti studiul Organizatiei Mondiale a Sanatatii din 2019, care recomanda ca copii sub 2 ani sa nu fie expusi deloc ecranelor.  Traim insa vremuri neobisnuite care cer solutii neobisnuite. Fiti atenti la semnalele din partea copilului, si opriti-I cand vedeti ca devin agitati. Evaluati avantajele ecranelor pe termen lung: cat timp poate gestiona copilul vostru sa se uite la televizor fara sa ii afecteze starea dupa aceea?
  5. Fiti mai toloranti, atat fata de voi cat si fata de copiii vostri. Incercati sa ii dojeniti cat mai putin, faceti regulile mai flexibile, transpuneti agitatia lor in jocuri amuzante, daca se intampla sa tipati la ei, explicati-le dupa aceea si cereti-le scuze. Permiteti-va voua si lor momente de haos ca apoi sa gasiti un ritm.
  6. Implicati-I in activitatile voastre, dar nu va asteptati sa le faceti cu aceeasi rapiditate ca in mod normal: gatiti, dati cu aspiratorul, aranjati hainele din dulap impreuna.  
  7. Oricat de imposibil ar parea, faceti ceva pentru voi, macar 1 data pe zi. Un lucru care va relaxeaza si va energizeaza.

De asemenea, putem asambla și livra cărțile senzoriale în 2-3 zile de la comandă. Vă stăm la dispoziție pentru orice întrebări.

Răbdare și multe îmbrățișări tuturor!