Categories
Jucarii Top 5

Top 10 cadouri de Paște pentru copii (1-4 ani)

Top 10 cadouri de Paște pentru copii (1-4 ani)

10 idei de jucării, jocuri, produse sau experiențe care-i vor bucura pe cei mici, educative și distractive. Toate cadourile de mai jos au fost alese pe sprânceană de echipa Mukibooks, cu responsabilitate, sustenabilitate și grijă la dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Încă puțin și vine Paștele! În majoritatea caselor, pregătirile deja au început (cred că dacă îmi ciulesc bine urechile vă aud, VĂ AUD cum spălați geamurile și covoarele), rețetele de cozonaci și pască au fost deja alese și hainele de ocazie pregătite pentru fotografiile tradiționale cu familia. Pentru că mulți dintre noi sunt în căutarea surprizelor perfecte de Paște pentru cei mici, vă las mai jos 10 idei de cadouri pentru copii, educative și utile, frumoase și sustenabile, alese de echipa Mukibooks, care să vă inspire și să vă ușureze căutările. Pentru că, serios, săptămânile acestea de pregătire pot fi destul de intense și fără să vă bateți capul cu eternul ”Oare ce să aducă Iepurașul anul acesta?”

Dacă nu sunteți adepții cadourilor de Paște pentru copii – și este firesc, generația mea nu a ”prins” genul acesta de tradiție în copilărie și uneori ne e greu să înțelegem care-i legătura dintre Sărbătorile Pascale și Iepurașul ăsta care face cadouri – citiți sau salvați acest articol, pentru că fiecare idee de aici este perfectă pentru orice zi de naștere, onomastică, Ziua Copilului sau Crăciun. Am ales câteva cadouri copii 1 an și până spre 4 ani care garantat îi vor bucura pe cei mici și mulțumi pe toți părinții, pentru orice buget.

Ca mic producător de jucării artizanale și educative pentru copii, a fost dorința mea să includ în această listă, pe cât posibil, produse ”made in Romania”, meșterite în ateliere locale, făcute de mici afaceri de familie, cu grijă și responsabilitate față de copii, mediu și resurse. Pentru aceste afaceri mici, fiecare client care decide să cumpere este o motivație uriașă pentru a merge mai departe și a crea produse frumoase, de calitate.

1. Jucării din lemn.

Jucăriile din lemn pentru copii sunt adevărate investiții în dezvoltarea lor și, de altfel, investiții pe termen lung, sustenabile și prietenoase cu mediul. În primul rând, au un lifespan mai mare, pot fi folosite perioade mai lungi de timp pentru că sunt mai rezistente și n-au mecanisme care să se strice când dă toddlerul de pământ cu ele, furios pentru că voia șosețelele roșii, nu pe cele albastre – avem acasă niște jucării din lemn care ar putea lejer să fie folosite și de copiii copiilor mei, la cât de bine se păstrează. În al doilea rând, lemnul este un material natural, biodegradabil și evident superior plasticului în ceea ce privește sustenabilitatea.

În plus, pedagogiile alternative de tipul Montessori sau Waldorf (de care mulți părinți se simt foarte apropiați) recomandă jucăriile din lemn, pentru că nefiind ele însele interactive, îi oferă celui mic șansa de a-și dezvolta imaginația liber, în timp ce este în contact cu un material natural. Ele distrag mai puțin atenția și încurajează creativitatea, abilitatea de a rezolva probleme, motricitatea fină și grosieră. Pe lângă asta, jucăriile din lemn sunt și mult mai sigure – au margini rotunjite și nu se pot sparge în bucăți mici, care pot răni copiii sau cu care aceștia se poate îneca.

Am căutat mult timp jucării din lemn calitative, făcute cu atenție la detalii, frumoase și creative – și așa am dat peste Bumbu Toys, un mic atelier din Bran, județul Brașov, unde o familie lucrează manual fiecare jucărie și o transformă din lemn brut într-o adevărată bijuterie. Mie mi-au atras atenția figurinele cu elemente din natură (le puteți alege gata colorate sau natur, ca să le vopsiți singuri acasă alături de copii), dar și seturile de bucătărie pentru cei mici, numai bune pentru ca aceștia să-și exerseze abilitățile din categoria ”Viață practică” – arată grozav acest set pentru gătit și setul lor cu farfurii, căni și tacâmuri.

2. Busy boards.

Recunosc, până să fiu eu însămi mamă nu auzisem vreodată de termenul ”Busy Board”, dar țin minte și acum cât de grozavă mi s-a părut ideea atunci când am dat peste ea, prima oară, pe Pinterest. Un busy board (numit și placă senzorială sau panou de activități) este o placă din lemn interactivă de care un meșter iscusit a prins o mulțime de lucruri aparent banale din viața de zi cu zi – rotițe, nasturi, încuietoare, întrerupătoare, tuburi din plastic, prize, oglinzi, fermoare, ușite – ați prins ideea.

Oricât de neinteresante ar părea toate aceste elemente pentru noi, adulții, pentru cei mici sunt grozave, captivante și un prilej excelent pentru a explora, a învăța și a-și dezvolta dexteritatea, coordonarea și motricitatea. Copiii își vor dori întotdeauna să se simtă cât mai incluși în familie, să fie ”ca adulții”, să facă fix ce fac și părinții lor, iar aceste elemente din viața de zi cu zi lăsate la îndemâna lor le vor mări încrederea, stima de sine, le vor dezvolta gândirea logică, perseverența și răbdarea.
Veți găsi o mulțime de meșteri dornici să vă facă un Busy Board în schimbul unei sume modice, ba chiar puteți să vă aventurați într-un magazin de bricolaje și să vă cumpărați de acolo tot ce aveți nevoie ca să îl meșteriți chiar voi, dacă doriți. Eu aș merge însă pe mâna unui producător cât mai atent, responsabil și mai ales certificat: când vorbim despre un produs care are cuie, șuruburi, zale și tot felul de mecanisme, îți dorești să știi că totul este făcut ca la carte, și că nu o să-ți găsești toddlerul printre piese desprinse și piulițe răsturnate pe jos. Mi-au atras atenția cei de la Little Handy, nu doar pentru cât de estetice sunt produsele lor, dar pentru că toate sunt testate și certificate în conformitate cu normele europene pentru siguranța jucăriilor EN 71.

3. Cărți senzoriale din fetru.

Am observat un lucru tare interesant: o mare parte dintre cei care ne cumpără cărțile senzoriale din fetru Mukibooks sunt atât de mulțumiți, încât revin pentru a mai cumpăra o carte pe care să o dăruiască unui copil drag din viața lor – unui nepot, unui fin, unui bebeluș sau nou-născut, unor prieteni apropiați drept cadou de botez.
Fără falsă modestie, aceste cărți senzoriale din fetru sunt excelente pentru cadouri copii 1 an și până spre 3-4 ani (credeți-mă, și eu profit cam mult de faptul că am acces liber la atelier și depozit, și le dăruiesc în stânga și-n dreapta prietenilor și rudelor). Și asta pentru că rar găsești o jucărie educativă care să combine în ea atât de multe tipuri de activități, senzații și experiențe pentru cei mici. 

Cărțile senzoriale (cele atent și înțelept făcute) sunt, dacă vreți, ca o culegere de activități, ca un album de jocuri, ca o piață cu mai multe tarabe la care cel mic se poate opri și încerca, testa, proba pe îndelete, apoi poate reveni, pentru ca de fiecare dată să găsească sau să exploreze ceva nou, într-un mod nou. Cărțile senzoriale Mukibooks pot avea 8, 10 sau 12 pagini – ceea ce înseamnă tot atâtea jocuri, activități și ocazii excelente pentru a învăța și descoperi. În plus, ehipa Mukibooks se poate asigura că veți primi o carte gata împachetată pentru cadou, cu o felicitare simpatică, scrisă de mână. Vă puteți construi propria carte senzorială personalizată, pe site-ul nostru, din doar câteva click-uri.

|Citește și: Activități și jucării senzoriale: cum îi ajută pe copiii noștri

4. Jucării pentru dezvoltarea motricității grosiere.

Am observat, recent, o tendință interesantă printre părinți: mulți dintre noi le oferă celor mici jocuri, jucării și activități care să le dezvolte acestora motricitatea fină, dexteritatea, îndemânarea și răbdarea. Pare că de multe ori lăsăm motricitatea grosieră pentru orele pe care cei mici și le petrec afară, când pot să alerge și să se cațere în voie. Dar ce-ați spune dacă v-aș povesti că există anumite jucării pentru copii concepute special pentru ca aceștia să-și poată exersa echilibrul, rezistența și antrena mușchii nu doar afară, ci și… în confortul propriei case?

Din această categorie fac parte triunghiurile Pikler și balansoarele de tip Rainbow Rocker, toboganele de interior și pietrele de râu (pietre false, bineînțeles), cu ajutorul cărora cei mici se pot cățăra, coborî, balansa, legăna, pot sări, își pot ține echilibrul sau își pot construi adevărate trasee cu obstacole. Unul dintre brandurile românești consacrate în ceea ce privește Triunghiurile Pikler trainice și stabile este Lemnino Wooden Toys,  iar balansoare Rainbow Rocker bine lucrate am descoperit în atelierul celor de la Modern Crafts.

5. Mobilier Montessori pentru copii.

Dacă vrei să faceți o investiție mai mare, dar care să vă ajute pe termen lung întreaga familie, puteți alege o piesă de mobilier pentru copii în stil Montessori. Dincolo de culorile simpatice și personajele de desene animate pe care le vedem de obicei în magazinele de mobilă pentru copii (pe unele sincer chiar nu ni le-am dori în casă, nu-i așa?…) mobilierul de tip Montessori este simplu, util și îi va permite celor mici să se descurce singuri, fără ajutorul părinților, încurajându-le astfel autonomia și independența.

De exemplu, puteți alege un pat Montessori plasat la nivelul podelei în care copilul să se urce și din care să se dea jos oricând își dorește, scaune și măsuță de activități la care să se poată așeza singur, șifonier micuț, care îi permite accesul ușor la haine, sau un turn de învățare care să vă ofere amândurora momente adorabile, împreună, în bucătărie. De departe, cea mai bună investiție pe care am făcut-o vreodată a fost să iau un turn de învățare acum patru ani – learning tower-ul oferă copilului posibilitatea de a participa la treburile casei și la activitățile zilnice ale părintelui chiar de la nivelul acestuia, dezvoltându-i încrederea în sine, abilitățile cognitive și practice, implicarea în treburile și rutina gospodărească a familiei. Dincolo de asta, și eu am apreciat faptul că nu mai trebuia să gătesc cu mânuțele băiețelului meu, Jacob, agățându-se încontinuu de mine prin bucătărie, și am putut să-i deschid pofta către gătit și activități gospodărești.

Learning Tower-ul pe care îl recomand cu mâna pe inimă este cel de la Leea Toys – noi îl avem de patru ani și rezistă excelent, iar dacă sunteți în căutarea altor piese de mobilier pentru copii, Tiny Woodshop și Cooperativa de Design au review-uri foarte bune din partea mamelor care au căutat cadouri copii 1 an.

6. Cărți pe care să le recitească de sute de ori.

Când vreau să fac un cadou perfect – cumpăr cărți. Când cunosc foarte bine copilul și îi știu preferințele – cumpăr cărți. Când nu cunosc foarte bine copilul, dar vreau să se bucure de cadoul meu – ați ghicit, cumpăr cărți. Nu cred că există cadou mai simplu și mai frumos, care să bucure mai mult piticii și care să-i ajute în dezvoltarea lor armonioasă. Alegeți acele cărți potrivite pentru vârsta lor – așadar, nu texte de câte o pagină pentru copii sub 3 ani – ilustrate fermecător, cu povești frumoase și personaje cu care copiii să se poată identifica.

Copiilor mei le plac mulți autori români de cărți pentru copii, iar eu mă bucur să sprijin o breaslă atât de creativă, așa că vă recomand cu drag cărțile pentru copii scrise de Prințesa Urbană (seria cu Ema și Eric este foarte captivantă), cărțile Dar Motan scrise de Cristina Andone și ilustrate de Emi Balint, dar și volumele cu ”Jup, un pisoi de soi” de Alec Blenche.

7. Îmbrăcăminte de calitate.

Știu, știu, cu toții am rămas un pic marcați de zilele noastre de naștere din trecut, când primeam cadou nelipsita pijama cu dungi și puloverul tricotat de bunica – dar vă promit că nu la genul acesta de cadouri mă refer. În ultima vreme, au apărut și la noi hainele tehnice sau naturale pentru cei mici – și deși prețurile sunt un pic cam piperate, adevărul este că ele sunt o investiție pe termen lung, care se traduce în confortul și relaxarea piticilor voștri. Transpirați? Nu vor mai fi. Supra-încălziți? Nu vor mai fi. Uzi până la piele, înfrigurați, cu degetele sloi? Posibil să mai fie uneori, ați văzut voi toddler care să reziste în fața unei bălți mari și adânci? Păi nu.

Mă refer acum la îmbrăcămintea din materiale 100% naturale, cum ar fi lâna merino, bumbacul organic, inul, mătasea, bambusul, sau îmbrăcămintea tehnică (sportivă) creată special pentru ca cei mici să exploreze natura cu ușurință, lejeritate și confort. Când avem temperaturi scăzute, umezeală sau când cei mici au parte de o ieșire foarte activă, care îi face să transpire mult, mai potrivită decât bumbacul este lâna sau anumite materiale sintetice – bumbacul își pierde capacitatea de izolare termică într-un mediu umed, absoarbe apa, iar când se udă, elimină căldura corpului în afară, păstrând transpirația și vaporii de apă pe piele. Lâna și unele materiale sintetice (tehnice) nu rețin umezeala, elimină transpirația și se usucă foarte repede, spre deosebire de bumbac. Dintre afacerile românești pe care le-am remarcat aș putea să îi enumăr pe cei de la Woolver și Hip Hip, unde puteți găsi o paletă variată de haine de lână, in (mai ales că vine vara), mătase, bumbac organic, bambus sau alpaca.

|Citește și: Dilemă: scoatem copiii afară zilnic, chiar și când vremea este capricioasă?

8. Jocuri de tip puzzle.

După doi copii (foarte diferiți între ei) și șapte ani de maternitate, un lucru este cert: nu cred că există instrument de învățare mai complex și mai eficient pentru cei mici decât un puzzle simpatic și, foarte important, bine ales pentru vârsta lor. ”Oare este prea devreme pentru jocurile puzzle? Oare este deja foarte târziu?” mă întrebă mulți prieteni, știind pasiunea copiilor mei, Ilinca și Jacob, pentru toate puzzle-urile din această emisferă. Iar răspunsul meu este invariabil același: deja după ce bebelușul împlinește vreo 9 luni, nu există copil prea mic pentru puzzle, ci puzzle nepotrivit ales pentru copil.

Un puzzle ales în conformitate cu vârsta și nivelul de dezvoltare al celor mici îi va îndemna să lucreze, neîntrerupt, la același task, de la început până când îl duc la bun sfârșit, exersându-le abilitatea de a se concentra pe o singură treabă pentru o perioadă mai lungă de timp. Un puzzle mult prea simplu va fi făcut prea repede de copil, care se va plictisi de el și va cere repede altceva, în schimb unul prea complicat îl va frustra și enerva rapid, iar cel mic va dori din nou să schimbe activitatea. 

Am văzut o selecție mare de puzzle-uri din lemn, carton sau plastic la Micostore și Educlass, dar mi-au atras atenția și câteva de la Bumbu Toys care sunt absolut fermecătoare – strugurele acela violet este o adevărată bijuterie.

9. Art and Craft.

Deși uneori ajung să regret paleta copleșitoare de acuarele, carioci, plastilină, nisip kinetic, cartoane colorate, ochișori de plastic, bețișoare de înghețată, pompons și sârmă plușată care ajunge invariabil să se strângă la noi acasă, trebuie să recunosc că produsele și accesoriile de lucru manual (celebrele Art & Craft pentru copii) sunt mereu un mare hit printre prichindei. De obicei le folosim la tot felul de activități simpatice pentru dezvoltarea îndemânării și dexterității, de multe ori facem cu ele tot felul de decorațiuni (rame foto, semne de carte, puișori, căsuțe pentru păsări) sau îi las pe pitici să-și dea frâu liber imaginației și să inventeze animale, construcții sau mașinării spectaculoase.

Sunt multe locuri din care puteți cumpăra accesorii de lucru manual, dar am observat că cel mai simplu este să găsesc acele magazine online de unde pot cumpăra cât mai multe accesorii, ca să nu trebuiască să plasez mai mult de o comandă (om sunt și eu, câtă răbdare credeți că am să cumpăr prea multe pompons, ochișori și sârme plușate?). Am descoperit că Dacomag și Micostore au foarte multe produse de lucru manual, puteți încerca să vedeți dacă veți găsi acolo crafturile preferate.

10. Experiențe, nu lucruri.

Dacă niciuna dintre ideile de mai sus nu v-au surâs sau dacă deja le-ați bifat pe toate, un singur lucru vă mai pot sugera – și, de fapt, este cadoul pe care soțul meu și cu mine încercăm să-l facem cât mai des: investiți nu în lucruri, nu în jucării, accesorii și produse, ci în experiențe. Puneți bani deoparte și rezervați o excursie într-un loc minunat, plănuiți o vacanță în care să vă deconectați, cu toții, de serviciu și grădiniță sau școală, organizați o ieșire de weekend într-un loc spectaculos pentru cei mici sau, dacă nu aveți un buget prea mare, ieșiți împreună la un muzeu, o fermă de animale, un orășel științific, niște cursuri de muzică sau teatru pentru copii, niște ateliere senzoriale sau culinare. Pentru că dincolo de orice puzzle, carte sau learning tower, dincolo de orice pulover merino sau jucărie din lemn, hei, dincolo de orice carte senzorială din fetru de la Mukibooks, mai important decât toate acestea este timpul, timpul, timpul. Timpul pe care noi îl oferim celor mici și pe care și-l vor aduce aminte mereu atunci când vor mai crește. 

Acest timp pe care nimeni nu ni-l va lua niciodată ne face pe noi, părinții lor, nemuritori, iar pe ei, copiii noștri, niște adulți care știu că au fost iubiți, încă de mici, din tot sufletul, necondiționat și pentru totdeauna.

Surse foto: Bumbu Toys, Little Handy, Lemnino Wooden Toys, Leea Toys, Woolver, Pexels, What Moms Love.