Categories
Jucarii Top 5

Top 5 cadouri pentru botez

Top 5 cadouri pentru botez

Lumea se împarte în acei oameni care au copii și acei oameni care n-au copii – iar tuturor le este FOARTE greu să găsească cadourile perfecte pentru copiii din jurul lor. Înainte să fiu mamă, am bifat toate gafele posibile: am cumpărat puzzle-uri complicate pentru nou-născuți, cărți cu pagini subțiri și text mult unor bebeluși care de-abia făcuseră primii pași și nenumărate haine nepotrivite ca mărime sau croială (mă uit la voi, rochițe cu 1000 de volănașe complet nepractice, dar a-do-ra-bi-le). După ce am devenit mamă, am început să mă pricep mai bine, dar m-am lovit de altă problemă: ce să iau din miile de produse de pe piață, care – ce convenabil! – absolut toate se declară a fi educative, captivante și amuzante.

“Am un botez săptămâna viitoare și habar n-am ce cadou să aduc pentru cel mic!” – dacă gândul acesta vă provoacă și vouă dureri de cap, vă lăsăm mai jos 5 idei de jucării, jocuri sau produse pe care puteți să le oferiți drept cadou botez – toate au fost alese pe sprânceană de echipa Mukibooks cu responsabilitate, sustenabilitate și grijă la dezvoltarea armonioasă a copiilor. În plus, sunt genul de cadouri pe care orice părinte își dorește să le primească pentru bebelușul său.

1. Jucării din lemn.

Jucăriile din lemn pentru copii sunt adevărate investiții în dezvoltarea lor și, de altfel, investiții pe termen lung, sustenabile și prietenoase cu mediul, așa că nu ezitați să le oferiți drept cadou de botez. În primul rând, au un lifespan mai mare, pot fi folosite perioade mai lungi de timp pentru că sunt mai rezistente și n-au mecanisme care să se strice când dă toddlerul de pământ cu ele, furios pentru că voia șosețelele roșii, nu pe cele albastre – avem acasă niște jucării din lemn care ar putea lejer să fie folosite și de copiii copiilor mei, la cât de bine se păstrează. În al doilea rând, lemnul este un material natural, biodegradabil și evident superior plasticului în ceea ce privește sustenabilitatea.

În plus, pedagogiile alternative de tipul Montessori sau Waldorf (de care mulți părinți se simt foarte apropiați) recomandă jucăriile din lemn, pentru că nefiind ele însele interactive, îi oferă celui mic șansa de a-și dezvolta imaginația liber, în timp ce este în contact cu un material natural. Ele distrag mai puțin atenția și încurajează creativitatea, abilitatea de a rezolva probleme, motricitatea fină și grosieră. Pe lângă asta, jucăriile din lemn sunt și mult mai sigure – au margini rotunjite și nu se pot sparge în bucăți mici, care pot răni bebelușii sau cu care aceștia se pot îneca.

Am căutat mult timp jucării din lemn calitative, făcute cu atenție la detalii, frumoase și creative – și așa am dat peste Bumbu Toys, un mic atelier din Bran, județul Brașov, unde o familie lucrează manual fiecare jucărie și o transformă din lemn brut într-o adevărată bijuterie. Mie mi-au atras atenția figurinele cu elemente din natură, dar și seturile de bucătărie pentru copii, numai bune pentru ca aceștia să-și exerseze abilitățile din categoria ”Viață practică” – arată grozav acest set pentru gătit și setul lor cu farfurii, căni și tacâmuri.

2. Îmbrăcăminte de calitate.

Știu, știu, cu toții am rămas un pic marcați de zilele noastre de naștere din trecut, când primeam cadou nelipsita pijama cu dungi și puloverul tricotat de bunica – dar vă promit că nu la genul acesta de cadouri mă refer. În ultima vreme, au apărut și la noi hainele tehnice sau naturale pentru cei mici – și deși prețurile sunt un pic cam piperate, adevărul este că ele sunt o investiție pe termen lung, care se traduce în confortul și relaxarea bebelușilor și copiilor. În plus, nu știu părinte pe lumea asta care să nu se bucure atunci când primește haine frumoase, din materiale naturale, pentru bebelușul său – iată un cadou de botez înțelept și de mare succes. 

Mă refer acum la îmbrăcămintea din materiale 100% naturale, cum ar fi lâna merino, bumbacul organic, inul, mătasea, bambusul, sau îmbrăcămintea tehnică (sportivă) creată special pentru ca cei mici să exploreze natura cu ușurință, lejeritate și confort. Când avem temperaturi scăzute, umezeală sau când cei mici au parte de o ieșire foarte activă, care îi face să transpire mult, mai potrivită decât bumbacul este lâna sau anumite materiale sintetice – bumbacul își pierde capacitatea de izolare termică într-un mediu umed, absoarbe apa, iar când se udă, elimină căldura corpului în afară, păstrând transpirația și vaporii de apă pe piele. Lâna și unele materiale sintetice (tehnice) nu rețin umezeala, elimină transpirația și se usucă foarte repede, spre deosebire de bumbac. 

|Citește și: Dilemă: scoatem copiii afară zilnic, chiar și când vremea este capricioasă?

3. Cărți senzoriale din fetru.

Am observat un lucru tare interesant: o mare parte dintre cei care ne cumpără cărțile senzoriale din fetru Mukibooks sunt atât de mulțumiți, încât revin pentru a mai cumpăra o carte pe care să o dăruiască unui copil drag din viața lor – unui nepot, unui fin, unui bebeluș sau nou-născut, unor prieteni apropiați drept cadou de botez.

Fără falsă modestie, aceste cărți senzoriale din fetru sunt excelente pentru a fi oferite drept cadouri de botez sau cadouri copii 1 an și până spre 3-4 ani (credeți-mă, și eu profit cam mult de faptul că am acces liber la atelier și depozit, și le dăruiesc în stânga și-n dreapta prietenilor și rudelor). Și asta pentru că rar găsești o jucărie educativă care să combine în ea atât de multe tipuri de activități, senzații și experiențe pentru cei mici. 

Cărțile senzoriale (cele atent și înțelept făcute) sunt, dacă vreți, ca o culegere de activități, ca un album de jocuri, ca o piață cu mai multe tarabe la care cel mic se poate opri și încerca, testa, proba pe îndelete, apoi poate reveni, pentru ca de fiecare dată să găsească sau să exploreze ceva nou, într-un mod nou. Cărțile senzoriale Mukibooks pot avea 8, 10 sau 12 pagini – ceea ce înseamnă tot atâtea jocuri, activități și ocazii excelente pentru a învăța și descoperi. În plus, echipa Mukibooks se poate asigura că veți primi o carte gata împachetată pentru cadou, cu o felicitare simpatică, scrisă de mână, gratuit.

Vă puteți construi propria carte senzorială personalizată, pe site-ul nostru, din doar câteva click-uri. În România, livrarea durează 3-4 zile de la plasarea comenzii, dar a fost dorința noastră mare ca aceste cărți să poată fi livrate în toată lumea. Așa că livrarea se realizează prin curier și în Cehia, Germania, Ungaria, UK, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Austria, Italia, Elveția, Danemarca, Olanda, Suedia, Grecia, Irlanda, Franța, Belgia, Spania, Luxembourg, Finlanda, Letonia, Lituania, Estonia, Ucraina, Rusia, Croația, Slovenia, Portugalia – și prin poștă în restul țărilor din lume. Costurile de livrare pentru Europa sunt în jur de 40-50 lei.

|Citește și: Activități și jucării senzoriale: cum îi ajută pe copiii noștri

4. Jucării pentru dezvoltarea motricității grosiere.

Sursa: Leea Toys

Am observat, recent, o tendință interesantă printre părinți: mulți dintre noi le oferă celor mici jocuri, jucării și activități care să le dezvolte acestora motricitatea fină, dexteritatea, îndemânarea și răbdarea. Pare că de multe ori lăsăm motricitatea grosieră pentru orele pe care cei mici și le petrec afară, când pot să alerge și să se cațere în voie. Dar ce-ați spune dacă v-aș povesti că există anumite jucării pentru copii concepute special pentru ca aceștia să-și poată exersa echilibrul, rezistența și antrena mușchii nu doar afară, ci și… în confortul propriei case?

Din această categorie fac parte triunghiurile Pikler și balansoarele de tip Rainbow Rocker, toboganele de interior și pietrele de râu (pietre false, bineînțeles), cu ajutorul cărora cei mici se pot cățăra, coborî, balansa, legăna, pot sări, își pot ține echilibrul sau își pot construi adevărate trasee cu obstacole. Toate acestea sunt cadouri excelente pentru botez – nu pentru că bebelușul s-ar urca prea curând pe un Triunghi Pickler, ci pentru că sunt genul de cadouri ”statement”, niște investiții în viitorul celui mic – și un gest de prietenie către bugetul părinților, și așa destul de încercat în primii ani de părințeală. Unul dintre brandurile românești consacrate în ceea ce privește Triunghiurile Pikler trainice și stabile este Lemnino Wooden Toys, iar balansoare Rainbow Rocker bine lucrate am descoperit în atelierul celor de la Modern Crafts.

5. Când nu știți ce să alegeți, niciodată nu veți da greș cu o carte. Sau mai multe.

Când vreau să fac un cadou perfect – cumpăr cărți. Când cunosc foarte bine copilul și îi știu preferințele – cumpăr cărți. Când nu cunosc foarte bine copilul, dar vreau să se bucure de cadoul meu – ați ghicit, cumpăr cărți. Nu cred că există cadou mai simplu și mai frumos, care să bucure mai mult piticii și care să-i ajute în dezvoltarea lor armonioasă. 

Tot o carte – însă una atipică, aparte, care are incluse în ea câte 8-10 jucării și activități – este și Mukibooks. Ani la rândul am avut impresia că produsul pe care l-am conceput cu drag este perceput de clienți ca o jucărie sau o culegere de jucării. Nu mică mi-a fost mirarea, în urma unor sondaje printre părinții din comunitatea noastră, să aflu că Mukibooks sunt percepute, mai degrabă, ca niște cărți: cele mai captivante și frumoase cărți de care copiii mici se atașează ani de zile. Bebelușii învață să dea paginile pe cartea lor Mukibooks, copiii învață să ”citească” inventând jocuri de rol cu micile activități din carte, părinții le ”citesc” la rândul lor din Mukibooks povești plăsmuite pornind de la personajele cărții – iată așadar o jucărie de carte, o carte de jucărie, care oferă educație și joc în același timp.